Borgere i Georgia og USA vil avgi sine stemmer i valg som vil få store konsekvenser for begge land — og for det allerede anstrengte forholdet mellom Tbilisi og Washington.
Presidentvalget i USA finner sted kort tid etter parlamentsvalget i Georgia den 26. oktober. Velgerne i begge land står overfor et grunnleggende valg. For georgiere handler det for første gang effektivt om å velge mellom demokrati og autokrati, og mellom tilknytning til det demokratiske Vesten eller de autoritære regimene i Kina og Russland.
Forholdet mellom Georgia og USA er på sitt laveste siden landet fikk tilbake sin uavhengighet i 1991. Selv om Georgia er lite og ikke står sentralt i USAs interesser, har både demokratiske og republikanske administrasjoner gjennom årene understreket viktigheten av å styrke landets demokrati og støttet dets mål om EU- og NATO-medlemskap. Forbindelsene har utvidet seg på mange områder, inkludert forsvar og sikkerhet.
Det styrende partiet, Georgian Dream, har imidlertid valgt å nærme seg Kina og Russland fremfor å stole utelukkende på Vesten, spesielt etter Russlands invasjon av Ukraina i 2022. Partiet har håndtert forholdet til Moskva med stor forsiktighet, søkt økonomiske fordeler av situasjonen og inngått et strategisk partnerskap med Kina. Vestens motstand mot Russland utfordret Georgian Dream vennlige politikk overfor Moskva før 2022, men partiet har holdt fast ved den.
Anti-amerikansk retorikk
De siste to årene har retorikken til Georgian Dream blitt stadig mer kritisk til USA. Partiet har antydet at Washington forsøker å fremme en revolusjon og dra landet inn i krigen. Innføringen av loven om «utenlandske agenter», som retter seg mot sivilsamfunnsorganisasjoner og uavhengige medier, ble dråpen som fikk begeret til å renne over for Biden-administrasjonen. Den svarte med uvanlige reiserestriksjoner og sanksjoner mot partiets og politiets tjenestepersoner.
Washington suspenderte også felles militærøvelser og frøs opptil 100 millioner dollar i økonomisk bistand til regjeringen. Flere sanksjoner vurderes hvis landet opplever ytterligere demokratisk tilbakegang.
Les også: Georgia gjenoppliver utviklingen av dypvannshavn, denne gangen med hjelp fra Kina
I bunn og grunn ønsker Georgian Dream at USA tolererer partiets politikk overfor Russland og holder seg unna Georgias innenrikspolitikk, mens forholdet fortsetter som før på mange områder, inkludert handel og transport.
Opposisjonspartiene på sin side støtter demokrati og ønsker sterkere bånd til Washington, blant annet ved å tilpasse seg Vestens holdning til Ukraina. De støtter også at landets viktige infrastruktur, som den dype sjøhavnen i Anaklia, bygges av amerikanske og/eller europeiske selskaper i stedet for kinesiske.
Harris eller Trump?
Hvis Kamala Harris blir valgt, vil hun mest sannsynlig videreføre Biden-administrasjonens politikk overfor Georgia. Dette innebærer å prioritere landets demokrati, euro-atlantisk integrasjon og tilpasning til Vestens holdning overfor Kina og Russland.
En seier for Georgian Dream vil gå imot disse prioriteringene. Med et nytt mandat vil partiet sannsynligvis fortsette å bevege seg mot mer autokrati hjemme og flere allianser ute. I dette scenariet er det sannsynlig at forholdet vil forverres ytterligere. Derimot vil en opposisjonsseier i Georgia sammen med en seier for Harris bety at forholdet kan normaliseres eller til og med bedres.
Under Trumps presidentskap avvek ikke USAs politikk overfor Georgia mye fra tidligere administrasjoner. Men en ny Trump-administrasjon forventes å prioritere geopolitisk konkurranse med Kina og Iran — to land som Georgian Dream nylig har knyttet tettere bånd til.
Dette vil skape spenninger. Washington vil sannsynligvis prioritere å motvirke Kinas innflytelse i Georgia og forvente at landet tilpasser seg ikke bare overfor Beijing, men også Teheran. USA vil også være mindre opptatt av Georgias demokrati og euro-atlantiske vei. En Trump-administrasjon kan kreve at Tbilisi annullerer kontrakten med det kinesiske selskapet som er valgt til å bygge den dype sjøhavnen i Anaklia, i bytte mot å oppheve sanksjoner og normalisere forholdet.
Som Trump ser Georgian Dream ledere på politikk som en serie avtaler. De forventer at han vil være mer villig enn Harris til å opprettholde et godt samarbeid og legge demokratiske bekymringer til side.
På den annen side vil en ny regjering i Tbilisi prioritere å knytte tettere strategiske bånd til USA og tilpasse seg når det gjelder Kina og Iran. Men også her kan forholdet lide hvis en Trump-administrasjon nærmer seg Russland og nedprioriterer forholdet til Europa, ettersom dagens opposisjon er anti-russisk, pro-ukrainsk og pro-europeisk.
Til syvende og sist vil retningen på forholdet avhenge mer av valgutfallet i Georgia enn av det i USA. Enhver fremtidig amerikansk administrasjon vil sannsynligvis legge vekt på at Tbilisi fører en pro-vestlig utenrikspolitikk (og en Harris-administrasjon også på demokratiets tilstand).
Hvis Georgian Dream forblir ved makten, vil forholdet forbli like dårlig som nå, og det kan til og med forverres, mens en opposisjonsseier kan føre til en ny start.
Dette innlegget ble først publisert i Emerging Europe. Det har blitt oversatt fra engelsk.
Dagens valg i Georgia: Et avgjørende øyeblikk for landets geopolitiske fremtid 🔒