5. januar, 2025

Geopolitika fyller et halvt år: Et blikk på vår reise så langt

Share

Geopolitika fyller et halvt år og vi ser lyst på fremtiden!

Vi går nå inn i vår syvende måned med drift som Norges eneste geopolitikk-orienterte nettpublikasjon, og vi må så langt si oss fornøyd med utviklingen. Fra siste oppdatering, én månedsdagen, har vi doblet vår månedlige lesermasse: Fra 2500 til 5000. Det er en solid utvikling, men vi er langt fra fornøyd.

Siden Geopolitika ble lansert 1. mars 2024, har vi publisert en hel haug med tekster, inkludert 1.263 nyhetsartikler, 70 dybdeartikler, 104 tekster i intervjuformat, 90 meningsartikler og 34 kommentarer. Vi har fått leserinnlegg fra både inn- og utland, inkludert noen svært respektable navn.

Vi har i det store og det hele blitt ignorert av medie-Norge siden oppstart, men det er som forventet. På sosiale medier har vi både rukket å bli skjelt ut som «putinister» og omtalt som «NATO-propagandister» i løpet av vår korte eksistens, men lever godt med det. Vi har også vært i midten av en internasjonal spionsak, som fortsatt har et usikkert utfall, men vi har ingenting å skjule i denne sammenhengen.

Vi har også inngått uunnværlige partnerskap med utenlandske samarbeidspartnere for å styrke vårt redaksjonelle innhold. Inngåelsen av et strategisk partnerskap med det ledende franske geopolitiske tidsskriftet Revue Conflits 15. mai var en stor milepæl for oss. Det har gitt oss tilgang til masse kvalitetsartikler og annet innhold om internasjonal geopolitikk, som virkelig har bidratt til å styrke vårt redaksjonelle innhold.

Les også: Covid og flokkmentalitet: Hvordan frykt for meningsavvik truer demokratiet

I tillegg har vårt partnerskap med den London-baserte Øst-Europa-, Kaukasus- og Sentral-Asia-fokuserte publikasjonen Emerging Europe vært svært viktig for oss og bidratt til å finne vår identitet som publikasjon. Vi har hatt tilgang til masse kvalitetsinnhold som går i dybden på økonomiske, politiske og geopolitiske forhold i nevnte regioner, som har bidratt til å gi oss en nisje å fylle i det norske medielandskapet.

Men journalistiske kvalitetstekster har også gått motsatt vei. I skrivende stund har Revue Conflits publisert en rekke av våre dybdeartikler og intervjuer, og det finnes flere andre tekster som venter på å bli publisert. Vi kan også skryte på oss i hvert fall to analyser om Øst-Europa-orientert geopolitikk som har blitt sendt fra Geopolitika retning Emerging Europe og publisert der. At så mange av våres tekster har blitt publisert hos våre partnerpublikasjoner attesterer til vårt kvalitetsinnhold – både bak og uten mur.

Helt nylig har vi også tatt et steg inn i tenketankeverdenen. Ved å inngå partnerskap med den georgiske tenketanken Geocase og den armenske tankesmien Instituttet for motstandsdyktighet og statskunst, går vi inn i ukjent territorium, men gleder oss til å se hvor det bærer hen. Å bidra til å rette søkelyset mot Armenias og Georgias kamp om å gjennomføre det geopolitiske skiftet vestover er en stor ære for oss, selv om vårt bidrag er beskjedent i det store og det hele.

Fra å være en bitteliten redaksjon, har vi også vokst betydelig. Fra å kun være tre personer ved oppstart 1. mars, er vi nå åtte personer som er direkte involvert i redaksjonen, dog til svært forskjellige grader. Vi lærer stadig å kjenne hverandre bedre for å optimere produktiviteten til vårt lille, men dedikerte team. Vårt arbeid er nesten utelukkende basert på frivillig arbeid, men vi håper å kunne gjøre dette til vårt levebrød med tiden. Med lave driftskostnader og en robust redaksjonell modell ser vi likevel positivt på veien fremover.

Sist, men ikke minst, mottok Geopolitika i juni 2024 100.000 kroner i støtte fra Fritt Ord, som en anerkjennelse av nettavisens bidrag til journalistikk med fokus på geopolitikk og internasjonale forhold. Dette har vært et særdeles velkomment bidrag, og har vært helt essensielt for å kunne fortsatte videre med prosjektet.

Les også: Programerklæring

Så, selv om det fortsatt gjenstår mye for at Geopolitika kan bli en levedyktig publikasjon, må vi så langt si oss fornøyde med utviklingen. Og vi hadde ikke vært der vi er i dag uten dere, våre kjære lesere. Hadde vi ikke sett at interessen var der med en oppadgående trend i den totale leserskaren, ville vi ha lagt in håndkleet for lenge siden. Uten en ordentlig lesermasse, så kan ingen publikasjon eksistere. Så takk for deres interesse og støtte!

Men selv om utviklingen er solid, er vi dessverre langt fra å komme i mål ennå for at Geopolitika skal bli levedyktig i lengden. Vi håper på å forsøke å få inn investorer på laget om ikke altfor lenge, og da er det viktig å vise til en positiv utvikling, både med tanke på lesertall og antall abonnementer. En positiv utvikling er også viktig med tanke på fremtidige søknader til Fritt Ord.

Så for alle dere som har satt pris på vårt redaksjonelle innhold så langt og ser en fremtid for oss i det norske mediebildet, men ennå ikke har tegnet abonnement, så trenger vi deres hjelp.  Så langt har vi flere titalls abonnenter, og vi er svært takknemlige for hver enkelt av dere. Men vi trenger fortsatt langt flere, så hiv dere på! Den store brorparten av sakene som ligger bak mur, er like relevante i dag som dagen de ble publisert.

Hvis du ønsker å hjelpe oss i neste fase, har du følgende valg:

  • Abonnere:Et abonnement hos Geopolitika gir ikke bare tilgang til eksklusivt innhold, men støtter også direkte vår evne til å levere kvalitetsjournalistikk.
  • Donere:For de som ønsker å støtte oss ytterligere, er donasjoner en fantastisk måte å gjøre det på, hvor hvert bidrag går direkte til journalistiske formål.
  • Lik og del:Ved å invitere venner til å like vår side på Facebook og X, dele våre innlegg og engasjere deg med vårt innhold i sosiale medier, hjelper du oss å bygge et større fellesskap og øke vår rekkevidde.
  • Spre ordet:Personlig anbefaling er gull verdt. Fortell venner og bekjente om Geopolitika og vår utenriksjournalistikk.
  • Bli bidragsyter:Vi er alltid på utkikk etter kvalitetsinnhold, og tar gjerne imot leserinnlegg som gjør avisen enda mer interessant. Vi tar imot høyre-, venstre- og sentrumsorientert innlegg, så lenge de er saklige.

Takk igjen for at du leser Geopolitika. Vi i redaksjonen er svært takknemlige for hver eneste leser vi har og skal gjøre alt i vår makt for å blidgjøre hver eneste én av dere, ved å fortsette å levere kvalitetsinnhold og kontinuerlig styre vårt innhold. Vi håper allikevel at flest mulig tar det neste steget for å støtte oss. Vi kan garantere at vi vil gjøre alt i vår makt til fortsette å levere kvalitetsjournalistikk.

Hva er egentlig geopolitikk? Conflits’ sjefsredaktør gir svar 🔒

Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt