3. desember, 2024

Frigjøringen av Finnmark for 80 år siden i dag: I skyggen av invasjonen

Share

I dag markeres frigjøringen av Sør-Varanger fra tysk okkupasjon for 80 år siden, men uten Russland.

Historien om krig, ofre og allierte er fortsatt levende, men dagens politiske situasjon skaper avstand. Dette rapporterte NRK.

I Kirkenes holdes det to separate seremonier ved Frigjøringsmonumentet – én norsk og én russisk. Ordfører Magnus Mæland (H) og fylkesordfører Hans-Jacob Bønå (H) la ned kranser sammen med representanter fra Utenriksdepartementet for å hedre minnet om de som kjempet for fred og frihet under andre verdenskrig.

Fylkesordfører Bønå understreket betydningen av fredelige grenser og demokrati i sin tale.

– Ingen har kjent krigens redsler mer enn folket her, sa Bønå og påpekte at «demokrati og respekt for landegrenser er det som bygger en bedre verden.»

Ordfører Mæland uttrykte også sin takknemlighet til de allierte og minnet om ofrene under frigjøringen.

– Vi må aldri glemme krigens grusomheter, sa han.

Mæland trakk også paralleller til dagens globale konflikter og advarte mot autoritære ledere.

– Slike ledere med hatefulle ytringer skaper splid og fiendskap, akkurat som under andre verdenskrig, utdypet han.

Separasjon mellom Norge og Russland

Statssekretær Eivind Vad Petersson (Ap) fra Utenriksdepartementet forklarte at en felles markering med Russland er umulig så lenge landet fører krig mot Ukraina.

Les også: Finland er 80 prosent selvforsynte med mat: Trusselen fra Sovjet var avgjørende

– Men det er viktig å vise takknemlighet til den røde armé og de som ofret seg for frigjøringen, sa Petersson.

Senere på dagen holdt den russiske generalkonsulen en egen tale og la ned roser ved monumentet.

Dyp historisk symbolikk

Frigjøringsdagen den 25. oktober 1944 er en viktig historisk dato for Sør-Varanger. Klokken 02.15 ankom fire sovjetiske soldater gruvene i Kirkenes, hvor flere tusen innbyggere hadde søkt tilflukt. Blant de frigjorte var Evelyn Olsen Lid, som da var ti år gammel. Lid fortalte at synet av en by i ruiner skremte henne så mye at hun ønsket seg tilbake til gruven.

Denne frigjøringen markerte også begynnelsen på den brutale tvangsevakueringen og nedbrenningen av Finnmark og Nord-Troms.

Historisk samarbeid avsluttes

Ved tidligere jubileer, som 75-årsmarkeringen, deltok både norske og russiske representanter, inkludert Kong Harald, daværende statsminister Erna Solberg og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Nå er situasjonen en annen.

Etter Russlands angrep på Ukraina i 2022 har Sør-Varanger valgt å stå alene i markeringene. Fjorårets markering ble preget av uenigheter ved monumentet, der den russiske generalkonsulen la en krans over den norske kommunens krans. Dette utløste skarp kritikk fra ordfører Mæland.

Hans-Jacob Bønå inviterte i fjor Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj til 80-årsjubileet for å hedre de ukrainske soldatene som deltok i frigjøringen. Presidenten uteble, men Bønå uttalte at Russland selv har avsluttet samarbeidet om fredsmarkeringene gjennom sin krigføring.

– Når de står langt inne på ukrainsk territorium, kan vi ikke samarbeide om freds- og frigjøringsmarkeringer, sa Bønå i forrige uke under fylkestinget i Finnmark, der jubileet også ble markert.

Norsk-russisk diplomati gjennom to hundre år 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt