Nobelinstituttet har besluttet å tildele Nobels fredspris for 2024 til den japanske organisasjonen Nihon Hidankyo.
Denne grasrotbevegelsen bestående av overlevende etter atombombene i Hiroshima og Nagasaki, også kjent som Hibakusha, får prisen for sitt arbeid for en verden uten atomvåpen og for å demonstrere gjennom vitneutsagn at atomvåpen aldri må brukes igjen. Dette meldte Den Norske Nobelkomite kl. 11 den 11. oktober.
Nihon Hidankyo er den eneste landsdekkende organisasjonen av A-bombe overlevende fra Hiroshima og Nagasaki (Hibakusha) og ble opprettet den 10. august 1956. Den har medlemsorganisasjoner i alle 47 japanske prefekturer, og representerer dermed nesten alle organiserte Hibakusha.
Dens tjenestemenn og medlemmer er alle Hibakusha. Det totale antallet overlevende Hibakusha som bor i Japan er rundt 300 000 per mars 1999. Det bor flere tusenvis av flere Hibakusha i Korea og andre deler av verden utenfor Japan. Hidankyo samarbeider med disse organisasjonene i deres arbeid for å forsvare livet og rettighetene til disse menneskene.
Som svar på atombombeangrepene i august 1945 oppsto det en global bevegelse hvor medlemmene har arbeidet utrettelig for å øke bevisstheten om de katastrofale humanitære konsekvensene ved bruk av atomvåpen. Gradvis utviklet det seg en sterk internasjonal norm som stigmatiserer bruk av atomvåpen som moralsk uakseptabelt. Denne normen er kjent som «atomtabuet».
Vitnesbyrdene fra Hibakusha – overlevende fra Hiroshima og Nagasaki – er unike i denne større konteksten.
Disse historiske vitnene har bidratt til å skape og konsolidere bred motstand mot atomvåpen over hele verden ved å dele personlige historier, lage utdanningskampanjer basert på egne erfaringer og gi presserende advarsler mot spredning og bruk av atomvåpen. Hibakusha hjelper oss å beskrive det ubeskrivelige, tenke det utenkelige og på en eller annen måte forstå den uforståelige smerten og lidelsen atomvåpen forårsaker.
Nobelinstituttet ønsker likevel å anerkjenne en oppmuntrende faktor: Ingen atomvåpen har blitt brukt i krig på nesten 80 år. De ekstraordinære innsatsene til Nihon Hidankyo og andre representanter for Hibakusha har i stor grad bidratt til etableringen av atomtabuet. Det er derfor bekymringsfullt at dette tabuet nå er under press.
Les også: Femte gang er lykken: Shigeru Ishiba blir Japans statsminister
Atommaktene moderniserer og oppgraderer arsenalet sitt; nye land ser ut til å forberede seg på å anskaffe atomvåpen; og trusler om bruk av atomvåpen blir fremmet i pågående konflikter. I dette øyeblikket av menneskehetens historie er det verdt å minne oss selv på hva atomvåpen er: de mest destruktive våpnene verden noensinne har sett.
Neste år markerer 80 år siden to amerikanske atombomber drepte anslagsvis 120 000 innbyggere i Hiroshima og Nagasaki. Et tilsvarende antall døde av brann- og strålingsskader i månedene og årene som fulgte. Dagens atomvåpen har langt større ødeleggende kraft. De kan drepe millioner og ville påvirke klimaet katastrofalt. En atomkrig kunne ødelegge vår sivilisasjon.
Skjebnene til de som overlevde infernoene i Hiroshima og Nagasaki ble lenge skjult og forsømt. I 1956 dannet lokale Hibakusha-foreninger sammen med ofre for atomvåpentester i Stillehavet Japans konføderasjon av A- og H-bombeofre organisasjoner. Dette navnet ble forkortet til Nihon Hidankyo på japansk. Det skulle bli den største og mest innflytelsesrike Hibakusha-organisasjonen i Japan.
Kjernen i Alfred Nobels visjon var troen på at engasjerte individer kan gjøre en forskjell. Ved å tildele årets Nobels fredspris til Nihon Hidankyo, ønsker Nobelinstituttet å hedre alle overlevende som, til tross for fysisk lidelse og smertefulle minner, har valgt å bruke sin dyrebare erfaring til å dyrke håp og engasjement for fred.
Nihon Hidankyo har gitt tusenvis av vitnesbyrd, utstedt resolusjoner og offentlige appell, og sendt årlige delegasjoner til De forente nasjoner og ulike fredskonferanser for å minne verden om det presserende behovet for atomnedrustning.
En dag vil Hibakusha ikke lenger være blant oss som vitner til historien. Men med en sterk kultur for erindring og vedvarende engasjement, fører nye generasjoner i Japan videre erfaringen og budskapet til vitnene. De inspirerer og utdanner mennesker over hele verden. På denne måten hjelper de til med å opprettholde atomtabuet – en forutsetning for en fredelig fremtid for menneskeheten.
Beslutningen om å tildele Nobels fredspris for 2024 til Nihon Hidankyo er sikkert forankret i Alfred Nobels testament. Årets pris blir en del av en fremtredende liste over fredspriser som komiteen tidligere har tildelt forkjempere for atomnedrustning og våpenkontroll.
Nobels fredspris for 2024 oppfyller Alfred Nobels ønske om å anerkjenne innsats som gir størst nytte for menneskeheten. Fra tidligere har organisasjonen fått Seán MacBrides fredspris i 2003.
Japan gjør atomkraft-comeback: Vil satse på stabil fusjonsreaktor