15. september, 2024

Japan gjør atomkraft-comeback: Vil satse på stabil fusjonsreaktor

Share

Helical Fusion, et Tokyo-basert oppstartsselskap, sikter mot å revolusjonere energiproduksjonen med fusjonsreaktorer. 

Selskapet planlegger å lansere verdens første kontinuerlige fusjonsreaktor. Denne reaktoren forventes å ha en startkapasitet på mellom 50 og 100 megawatt, melder Interesting Engineering. 

Denne nyutviklingen er basert på den «heliske metoden», en teknikk for magnetisk innestenging. Reaktoren vil kunne ligne en type stellarator kalt heliotron, og ville operere uten plasmastrøm. Takaya Taguchi, administrerende direktør i Helical Fusion, fortalte Reuters at målet er å få reaktoren operativ og produsere elektrisitet innen de neste ti årene.

Reaktoren har potensielle anvendelser som lokal energikilde for fabrikker som produserer aluminium eller titan, isolerte øyer, eller store skip. Konstruksjonskostnadene for denne banebrytende kraftstasjonen er anslått til omkring 5 milliarder USD (eller 53 milliarder NOK).

Den foreslåtte heliske fusjonsreaktoren vil benytte et unikt design der det nødvendige magnetfeltet for å holde plasmaet på plass skapes kun gjennom elektromagnetiske spoler.

Dette designet muliggjør stabil innestenging av plasma over lengre perioder, noe som sikrer kontinuerlig energiproduksjon. En slik konfigurasjon skal være perfekt for kraftproduksjon, siden den kan opprettholde denne reaksjonen som er nødvendig for å produsere elektrisitet uten avbrudd.

Les også: Kina starter utbygging av thorium-kraftverk i Gobi ørkenen

Etter mer enn ett års kontinuerlig drift, kan vedlikehold gjennomføres på tre måneder for å oppnå en tilgjengelighetsrate på over 80%.

Fusjonsreaksjonen av hydrogenisotopene deuterium og tritium bruker kun ett gram, tilsvarende energien fra å brenne 8 tonn olje. Helical Fusion, som ble etablert i 2021, håper å implementere en kommersiell helisk fusjonsreaktor for grunnlast av elektrisk kraft til samfunnet.

HESTIA, selskapets fusjonspilotanlegg, bruker en deuterium-tritiumreaktor hvor tritium produseres selv gjennom systemer med flytende metall. Etter noen år med utviklingsfaser, planlegges det å bygge og drive en prototype for integrert demonstrasjon før byggingen av HESTIA starter.

– Hvis vi starter pilotreaktoren i 2034 og kjører den noen år, kan vi begynne å bygge en kommersiell reaktor og ha den funksjonell rundt 2040 tidligst, sa Taguchi. Han nevnte også utfordringer som å skaffe 1 billion yen til bygging av pilotreaktoren, utvikle høytemperatursupraledningsteknologi for spoler og etablere sikkerhetsregler for lokal byggetillatelse.

Japan har allerede investert rundt 400 milliarder yen (omtrent 2,8 milliarder dollar) i fusjonsforskning ved NIFS, som har en av verdens største eksperimentelle fusjonsanlegg ifølge Asia Tech Daily. Dette anlegget har oppnådd plasmatemperaturer på opptil 100 millioner grader Celsius og varigheter som overstiger 3000 sekunder.

Taguchi uttalte at Helical Fusion planlegger å bygge videre på dette grunnlaget for å kommersialisere fusjonsteknologi.

Serbia åpner døren for kjernekraft etter 35 år med forbud

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt