2. april, 2025

Fram2: Norges første astronaut klar for historisk romferd over polene

Share

Den norske filmfotografen Jannicke Mikkelsen gjør seg klar til å bli Norges første astronaut når hun i natt deltar i det historiske romoppdraget Fram2.

Romferden er den første bemannede reisen i polar bane, og navnet er en hyllest til den norske polarskuta Fram.

Norsk romhistorie skrives med Fram2

Mandag 31. mars går ned i romhistorien dersom alt går etter planen. Da skal den privatfinansierte romferden «Fram2» skytes opp fra Kennedy Space Center i Florida, melder Spaceflight Now.

Raketten Falcon 9 og romkapselen Dragon Resilience, begge levert av SpaceX, skal sende fire astronauter ut i verdensrommet i en bane over jordens poler – noe som aldri har blitt gjort før av mennesker.

Blant dem er norske Jannicke Mikkelsen, som med det blir Norges første astronaut. Hun har bakgrunn som filmfotograf, og er utdannet i London og New York. Mikkelsen er også kjent for sitt arbeid med VR-teknologi og som filmregissør.

– Vi ønsker å vise verden polarområdene fra et helt nytt perspektiv, og vise hvordan teknologi og samarbeid kan flytte grensene for både jord- og romforskning, sier Chun Wang, som er oppdragsleder og finansiør for reisen, i en uttalelse til Spaceflight Now.

Wang er også kjent som medgründer av F2Pool, et av verdens største utvinningsbasseng for bitcoin (også kjent som “mining pools” på engelsk, journ.anm.).

Historisk oppdrag inspirert av norsk polararv

Navnet «Fram2» er inspirert av den norske polarhelten Fridtjof Nansens legendariske skute Fram, som ble brukt i ekspedisjoner til Arktis og Antarktis på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet.

Les også: Erobringen av verdensrommet: En ny geopolitisk kamparena? 🔒

Denne gangen er det en romferd i lav jordbane som står for tur, med særlig fokus på jordobservasjon, vitenskapelige eksperimenter og dokumentasjon av polarlys og klimarelaterte fenomener.

Mikkelsen skal lede det visuelle dokumentasjonsarbeidet, og har med seg avansert kamerautstyr fra blant annet Canon og RED, for å filme i 8K og virtuell virkelighet.

– Teamet mitt og jeg har planlagt hver eneste kameravinkel i detalj ved hjelp av en virtuell modell av kapselen. Sikkerhet kommer alltid først, og alt utstyret er grundig testet for å tåle påkjenningene ved oppskyting, forklarer Mikkelsen.

Medisin, romdyrking og nordlys

Under det tre til fem dager lange oppdraget skal mannskapet utføre 22 forskningsprosjekter. Det inkluderer studier av hormoner hos kvinner i verdensrommet, blodsukkermålinger og utvikling av teknologi for langvarige romferder.

Et av eksperimentene, kalt Mission MushVroom, skal undersøke om det er mulig å dyrke østerssopp i mikrogravitasjon – et viktig steg mot selvforsyning for fremtidige Mars-ferder.

I tillegg skal de dokumentere nord- og sørlys fra rommet, i samarbeid med fotografer på bakken som skal fange de samme fenomenene samtidig.

Oppskytningen er planlagt mandag 31. mars klokken 21:47 lokal tid (03:47 norsk tid natt til tirsdag).

George Renner, Arktis og geopolitikk i luftmakten tidsalder 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt