23. juni, 2024

Fra ord til handling: G7s rolle i en bærekraftig utvikling

Share

G7 har muligheten til å styrke globale finanssystemer og direkte bekjempe klimaendringens ødeleggelser. Toppmøtet i helgen kan bli et vendepunkt.

På tross av økende globale spenninger, står G7-gruppen fortsatt som en innflytelsesrik kraft med et ansvar for å fremme felles velstand. Under denne ukens toppmøte må de fylle på fondet til International Development Association, omdisponere spesielle tegningsrettigheter og fremme bruk av klausuler for gjeldsslette. Dette er avgjørende for verdens utviklingsland, skriver Zambias president, Hakainde Hichilema, i en kronikk i Project Syndicate.

Hichilema starter med å fastslå at det blitt gjort betydelige fremskritt mot et mer rettferdig og effektivt globalt finanssystem i løpet av de to siste årene. Rike land har begynt å kanalisere spesielle tegningsrettigheter til trengende land. Samtidig har flernasjonale utviklingsbanker startet med reformer.

Videre poengterer Hichilema at det har vært særlig fokus på å mildne effektene av klimaendringene. Verdensbanken har innført klausuler i nye låneavtaler, slik at land som er rammet av naturkatastrofer eller lignende ikke trenger å tilbakebetale gjeld. Under fjorårets klimakonferanse i Dubai ble det opprettet et fond for tap og skader for å hjelpe utviklingsland med å håndtere global oppvarming. Men når G7-lederne samles i Apulia i Italia fra 13. til 15. juni, må de bestemme seg for å gjøre mer for å bygge en robust, rettferdig og bærekraftig fremtid.

Les også: Italias ledelse i G7: Forsterket engasjement i Middelhavet og Afrika

For å oppnå størst mulig effekt, argumenterer Hichilema med at G7 bør prioritere å fylle opp ressursene til International Development Association. Gitt at G7-landene står for omtrent to tredjedeler av bidragene til fondet, har de en unik mulighet til å sikre finansiering. Dette kan innebære en økning på minst 25 prosent fra forrige periode.

Videre bør G7 støtte et nytt system som lar dem bruke ubrukte spesielle trekkrettigheter (SDR) til å skaffe kapital gjennom regionale multilaterale utviklingsbanker (MDB), noe som kan mobilisere nødvendig finansiering for overganger til grønne teknologi og landbruksreform i utviklingsland.

For å effektivisere investeringer i afrikanske land, inkludert Zambia, skriver Hichilema at det også kreves en vellykket påfylling av Afrikas utviklingsfond. I en tid hvor utviklingsland sliter med økende gjeld, er det avgjørende at G7 fremmer bruk av klausuler. Disse klausulene gir kreditorer en kostnadsnøytral mekanisme, samtidig som de tilbyr betydelig lettelse for land i krise.

Hichilema konkluderer med at disse tiltakene er viktige første skritt i reformen av det globale finanssystemet. Men G7 bør sikte mot langsiktige endringer som støtter mye høyere nivåer av offentlige investeringer i afrikanske og andre utviklingsland. Som en mektig gruppe med stor innflytelse, har G7 et ansvar for å handle dristig for å øke den felles velstanden. Ved å fullt ut fylle på IDA21, resirkulere deres SDRs og fremme omfattende klausuler, kan G7-landene bidra til å legge grunnlaget for en grønnere, sunnere og mer rettferdig verden for oss alle.

Kenyas president oppfordrer G7: Finansier Afrikas grønne skifte

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt