I skyggen av økende geopolitiske spenninger strammer USA inn eksporten av KI-teknologi til Kina. Årsaken er nasjonal sikkerhet og militær modernisering.
USA vil forhindre Kinas tilgang til avanserte KI-brikker produsert med amerikansk teknologi, og har nå ytterligere revidert reglene. Årsaken er å innskrenke Kinas militære modernisering og ivareta USAs nasjonale sikkerhetsinteresser, skriver The Diplomat.
Kina har uttalt at dette vil forstyrre det internasjonale halvledermarkedet og samarbeidet mellom foretak. De kritiserer også USA for misbruk av den nasjonale sikkerhet og har skapt en usikkerhet i den globale halvlederindustrien.
Samtidig forsøker Kina å redusere avhengigheten av USA ved å fremme bruk av egenproduserte brikker for offentlige datamaskiner. Dette inkluderer en retningslinje for å fase ut amerikanske prosessorer til fordel for «sikre og pålitelige» systemer. Utviklet av kinesiske bedrifter som Huawei og Phytium. Selskaper som er svartelistet av USA.
Les også: Teknologikrigen hardner til – Kina vil ha vekk Microsoft, Intel og AMD
USA har lykkes i å få sine selskaper samt allierte partnere til å overholde de strengere reguleringene. Men det er snakk om tap av forretningsmuligheter i Kina. Selskaper som Nvidia og ASML mener at de langvarige effektene av disse reguleringene svekker innovasjon og konkurransekraft.
Til tross for protester, er det de politiske interessene som vinner frem. Med fortsatt bruk av avanserte teknologier for militære formål fra Kinas side, ser det ut til at USA vil fortsette å opprettholde strenge tiltak.
Rivaliseringen mellom USA og Kina viser de komplekse dynamikkene i global handel og teknologi – hvor den nasjonale sikkerheten er viktigere enn økonomi. KI-teknologi kan brukes til å forbedre hastigheten og nøyaktigheten av militære beslutninger, planlegging og logistikk. De kan også brukes til kognitiv elektronisk krigføring, som radar, signalintelligens og jamming.