2. januar, 2025

Fra chat til spionasje: Kina advarer om nettbasert programvare

Share

Kinas myndigheter slår alarm om risikoen ved populære arbeidsverktøy på nett, og påpeker hvordan disse kan utgjøre en trussel.

Kinas statlige sikkerhetsdepartement advarer nå kontorarbeidere om at vanlige nettbaserte arbeidsverktøy kan være en sikkerhetsrisiko. Verktøyene, som inkluderer alt fra direktemeldinger og konvertering til filoverføring, kan ha funksjoner som utnyttes til spionasje. Departementet har merket seg at slike lekkasjer har skjedd gjentatte ganger de siste årene, skriver South China Morning Post.

På sin offisielle WeChat-konto uttrykte departementet spesiell bekymring for programmer som tillater opplasting av konfidensielle filer. De mener at dette øker risikoen for at utenlandske spionasje- og etterretningstjenester kan stjele sensitiv informasjon. Derfor bør slik bruk forbys.

I tillegg har departementet pekt ut en produkttype kalt File Transfer Assistant, som også er en filbackup-tjeneste levert av Tencent via WeChat. Denne tjenesten tillater brukere å sende filer til seg selv. Når ansatte laster opp klassifiserte dokumenter fra personlige enheter til skybaserte lagringssystemer som denne, øker risikoen markant. Dette gjelder særlig for utenlandske etterretningstjenester som kan få tak i dokumentene via trojanere.

Les også: USA og Kina i strategisk maktspill: Fremtiden for geopolitikk i Øst-Asia

Videre ble det advart om at konfidensiell informasjon også kan lekkes når ansatte bruker programvare for optisk tegngjenkjenning for å trekke ut tekst fra bilder i konfidensielle filer, eller når de taster inn sensitiv informasjon i kunstig intelligens-programvare.

Disse advarslene er del av en større innsats fra Kina for å beskytte informasjon i en tid med teknologisk rivalisering og geopolitiske spenninger med USA. Kinas topporgan har også advart tjenestepersoner mot å lagre klassifisert informasjon på skytjenester, ettersom slike data nå er et hovedfokus for utenlandsk spionasje.

Initiativene inkluderer også en større revisjon av landets lov om statshemmeligheter, tilpasset «den nye æraen», der omfanget av begrensede opplysninger er utvidet for å inkludere «arbeidshemmeligheter». Dette er opplysninger som ikke nødvendigvis er statshemmeligheter, men som kan forårsake negative effekter hvis de kommer i feil hender.

Kinas spionaktiviteter i Vesten: En oversikt 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt