16. september, 2024

Babystopp: Kinesiske skoler i krise

Share

Kina opplever en drastisk nedgang i antall skolebarn, noe som fører til omfattende reduksjoner i lærerstillinger og skolenedleggelser i flere provinser.

Flere kinesiske provinser reduserer antall lærerstillinger på grunn av et fallende antall skolebarn de siste årene. Dette er en tydelig refleksjon av landets økende demografiske utfordringer, skriver South China Morning Post.

Kutt i lærerstillinger, som i Kina regnes som stabile og sosialt respekterte, skaper ytterligere usikkerhet i et allerede vanskelig arbeidsmarked. Landet strever med å skape nok jobber for sin massive arbeidsstyrke, spesielt for nyutdannede.

I den østlige provinsen Jiangxi har utdanningsmyndighetene kunngjort at antallet nye lærerstillinger i barnehager, grunnskoler og videregående skoler vil bli redusert med 54,7 prosent til 4 968. Dette er mindre enn en tredjedel av rekrutteringen for to år siden.

I Hubei har rekrutteringen av lærere falt med en femtedel i samme periode. Hovedårsaken ser ut til å være det synkende antallet skolebarn, ettersom Kina opplever en periode med lav fruktbarhet, med færre enn 1,4 levende fødsler per kvinne i løpet av livet.

China Population and Development Research Centre anslår at den totale fruktbarhetsraten falt til 1,09 i 2022, mens antall fødsler ble halvert mellom 2016 og 2023, til 9,02 millioner.

Jiangxis utdanningsdepartement anerkjente utfordringen i et offisielt svar på forslag om reform i slutten av juni. «Den lave fruktbarhetsraten vil bli en av de viktigste risikoene for landets befolkningsutvikling,» uttalte de.

Ifølge myndighetene i Jiangxi har andelen barn i alderen 0-15 år i provinsen falt hvert av de siste fire årene, med en nedgang på 480 900 barn i fjor – det største fallet siden 2020.

Les også: Maktspill: Kinas strategiske manøvrer i Europa og det globale sør

Utdanning må omstruktureres som svar på den synkende fruktbarhetsraten, bemerket departementet, og viste til at en femtedel av skolene i provinsens landlige områder med færre enn 100 elever er blitt stengt.

En lignende situasjon i Hunan-provinsen i fjor førte til at utdanningsmyndighetene kunngjorde at det ikke ville bli bygget nye barnehager i landlige områder.

Antallet barn i Hunans barnehager falt med 14,79 prosent til 319 400 i 2023, sammenlignet med året før. Det samme mønsteret sees over hele landet, med nasjonale data som viser en nedgang i antall barnehagebarn for tredje året på rad.

Ifølge myndighetene var det færre enn 275 000 barnehager i fjor – en nedgang på 14 800 fra 2022. Antall påmeldinger falt i samme periode med 5,35 millioner til 40,9 millioner.

Landlige områder er under større press fra de demografiske endringene, ifølge Dong Yuzheng, president for Guangdong Social Sciences Association i Sør-Kina. Etter hvert som befolkningen urbaniseres og konsentreres i store og mellomstore byer, opplever landlige områder en befolkningsnedgang, noe som også fører til en reduksjon i antall barnehagebarn, fortalte Dong til mediet Yicai.com.

«Død ved tusen kutt»: Beijings geopolitiske strategi i stormaktskampen mot USA 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt