Med en 36 milliarder dollar moderniseringsplan, ser Filippinene til Israel for avanserte våpensystemer. Dette strategiske partnerskapet kan endre maktbalansen i Sør-Kinahavet.
Israel satser på en sentral rolle i Filippinenes ambisiøse militære moderniseringsplan på 36 milliarder dollar, med mål om å øke sin forsvarseksport. Eksperter advarer imidlertid om at både innenlandsk og internasjonal motstand mot den israelske våpenindustrien kan komplisere Manilas innsats for å styrke sine militære kapasiteter, skriver South China Morning Post.
I sentrum av dette engasjementet står Israel Aerospace Industries (IAI), en av landets største forsvarsbedrifter. IAI har vært i samtaler med filippinske tjenestemenn om levering av kyst- og luftforsvarssystemer. Maxim Zemer, IAIs seniorkontrollør for markedsføring i Asia og Afrika, uttalte at selskapet «jobber i henhold til Filippinenes krav» under en forsvarsutstilling i Manila.
Filippinene har lenge vært avhengige av israelsk militærteknologi, kjent for sin kvalitet og rimelighet sammenlignet med vestlige alternativer. Israel er allerede Filippinenes nest største våpenleverandør, med import som alene i år har nådd over 4,2 milliarder dollar. Manila står for omtrent 12 prosent av Israels våpeneksport.
– Manila skaffer mye av sitt militære utstyr fra Israel, alt fra rifler og missiler til pansrede kjøretøy, droner og fly, sier Vincent Kyle Parada, tidligere forsvarsanalytiker for Filippinenes marine.
Med begrensninger i innenlandsk produksjon fortsetter Filippinene å se til Israels avanserte militærteknologi, utviklet for å møte nasjonens egne sikkerhetsutfordringer i Midtøsten.
Under sitt omfattende forsvarskonsept, som legger vekt på maritim sikkerhet, vurderer Filippinene et bredt spekter av missilalternativer, inkludert anti-skip og luft-til-overflate-systemer. I september mottok Filippinenes marine to patruljegåter av Acero-klassen fra Israel, begge utstyrt med avanserte missilsystemer.
Les også: Gamblingmilliarder, spionasje og flukt: Guo-affæren ryster Filippinene
Sikkerhetsanalytiker Joshua Espeña påpeker at Israels marine tilbud er begrensede og foreslår at Filippinene kan ha nytte av israelske fly som F-35I Adir eller F-16I Soufa. Samtidig kan Manilas dypere bånd med Israel midt i konfliktene i Gaza og Libanon vekke bekymring blant ASEAN-medlemsland, spesielt med muslimsk majoritet. Analytikere mener imidlertid at dette ikke nødvendigvis vil føre til betydelige diplomatiske konsekvenser, da Manila ikke blander seg inn i andre lands innenrikspolitikk.
Filippinenes president Ferdinand Marcos Jr. har godkjent en 10-årig, 36 milliarder dollar moderniseringsplan, men militæret sliter fortsatt med budsjettbegrensninger. Filippinenes senat har kun avsatt 75 milliarder pesos (1,3 milliarder dollar) av de foreslåtte 245 milliarder pesos for militære forbedringer.
Parada understreker at «progressive grupper» har kritisert anskaffelsen av israelske våpen, spesielt etter Israel-Gaza-krigen, på grunn av bekymringer om menneskerettighetsbrudd mot palestinerne. Til tross for dette mener han at det er i Manilas beste interesse å opprettholde et forhold til Israel, gitt økende spenninger med Kina. Espeña bemerker at lovgivernes bekymringer om forsvarskostnader skyldes en begrenset forståelse av innkjøpsprosesser, men dette kan endre seg dersom forsvarsproblemer blir et sentralt tema i nasjonal diskurs.
USA og Kina i strategisk maktspill: Fremtiden for geopolitikk i Øst-Asia 🔒