Konfrontasjonen mellom Kina og Filippinene i Sør-Kinahavet eskalerer, da kinesiske myndigheter påstår at filippinsk personell nylig ble bservert mens de rettet våpen mot kinesiske styrker.
Reuters melder at spenningen igjen har steget i Sør-Kinahavet etter at kinesisk statsmedia rapporterte at filippinsk personell rettet våpen mot den kinesiske kystvakten i de omstridte farvannene sist måned. Hendelsen skal ha funnet sted nær Second Thomas Shoal, der minst to personer på et filippinsk fartøy ble sett bærende våpen på dekk, rettet mot den kinesiske kystvakten, ifølge CCTV.
Den kinesiske TV-stasjonen publiserte også en 29 sekunders video som viste en maskert mann som midlertidig holdt opp et uskarpt svart objekt, som lignet en rifle. Dette skjedde under et filippinsk forsyningsoppdrag til tropper stasjonert på et rustet krigsskip, som Manila grunnstøtte i 1999 for å styrke sine suverenitetskrav i området.
Les også: Kina innfører fiskeriforbud rettet mot Filippinene i Sør-Kinahavet
Det er verdt å merke seg at Kina gjør krav på nesten hele Sør-Kinahavet, et viktig sjøområde som årlig ser mer enn $3 billioner i skipsfart. Dette området er også delvis krevd av Filippinene, Vietnam, Indonesia, Malaysia og Brunei. I 2016 konkluderte Den permanente internasjonale domstolen i Haag (ICJ) at Kinas krav ikke hadde juridisk grunnlag.
Til tross for dette fortsetter spenningene å eskalere. De siste årene har det vært flere konfrontasjoner mellom Filippinene og Kina i regionen, inkludert episoder hvor den kinesiske kystvakten har brukt vannkanoner, og anklager fra Manila om at deres fartøy har blitt påkjørt av kinesiske skip.
Filippinens president, Ferdinand Marcos Jr., refererte også indirekte til Beijing i en tale denne fredagen, hvor han kritiserte det han beskrev som ulovlige, tvangsmessige og aggressive handlinger i Sør-Kinahavet. Disse handlingene, ifølge Marcos, underminerer visjonen om «fred, stabilitet og velstand» i regionen, en visjon delt av de sørøstasiatiske nasjonene.
Filippinenes marine, kystvakt, Nasjonalt sikkerhetsråd og landets ambassade i Beijing har ennå ikke svart på forespørsler om kommentar.
USA og Kina i strategisk maktspill: Fremtiden for geopolitikk i Øst-Asia 🔒