De to søkemotorselskapene Ecosia og Qwant slår seg sammen for å skape et europeisk alternativ til amerikansk dominans.
Prosjektet, European Search Perspective (EUSP), skal styrke digital autonomi og gi europeiske brukere større valgfrihet i en sektor dominert av aktører som Google og Microsoft. Dette annoserte Qwant i en felles pressemelding i november i fjor.
EUSP representerer et strategisk grep for å redusere Europas avhengighet av amerikanske teknologiplattformer. Søkemotorene Ecosia og Qwant har tidligere brukt Microsoft Bing som grunnlag for sine tjenester, men med EUSP tar de kontroll over sine egne teknologiske løsninger.
– Vi er stolte av å bygge en søkeindeks i Europa. Det er et viktig steg mot større autonomi og mangfold. For Ecosia er dette avgjørende for å kombinere klimainnsats med teknologisk innovasjon, sa Christian Kroll, administrerende direktør i Ecosia.
Europeisk motstand mot teknologisk monopol
Det europeiske søkemotormarkedet har lenge vært preget av global dominans fra amerikanske selskaper. Google alene kontrollerer over 90 prosent av søkemotormarkedet i Europa.
Ifølge Olivier Abecassis, administrerende direktør for både Qwant og EUSP, er det nå avgjørende å bygge en uavhengig plattform som setter europeiske brukeres behov først:
– Vi gir europeiske borgere et friere valg og bidrar til å bryte opp et marked som har vært preget av monopoler.
Les også: Japan anklager Google for brudd på antitrustlov
Den nye søkeindeksen vil også være tilgjengelig for andre europeiske selskaper og søkemotorer, noe som kan styrke konkurransen og skape et mer mangfoldig teknologilandskap i regionen.
Personvern og bærekraft som konkurransefortrinn
EUSP skal utvikle en søkeindeks med personvern i fokus, noe som skiller prosjektet fra mange av de etablerte aktørene. Dette kan appellere til europeiske brukere som er opptatt av datasikkerhet og ønsker alternativer til plattformer som samler inn store mengder brukerdata.
I tillegg fremhever Ecosia sitt klimafokus, der selskapets overskudd går til å plante trær.
– Vår evne til å skape klimainnsats avhenger av hvor god søkemotoren vår er. Å utvikle innovative løsninger er avgjørende for både teknologi og planeten, sier Kroll.
Bygger digital autonomi for fremtiden
EUSP er også et svar på økende politisk press i EU for å styrke regionens teknologiske uavhengighet. Europaparlamentet og EU-domstolen har de siste årene økt fokuset på antitrust-tiltak og reguleringer i et forsøk på å «dempe» dominansen til de største globale aktørene.
– Denne satsingen handler om å gi Europa et selvstendig grunnlag for teknologisk innovasjon. Vi bidrar til å skape et åpent marked som fremmer konkurranse og nyskaping, sier Abecassis.
En interessant parallell er at norske Opera, som lenge har vært kjent for sin nettleser, men som ikke har egen søkemotor. Dette viser at europeisk teknologi kan hevde seg i nisjer dominert av globale aktører og være en del av en større bevegelse mot digital autonomi.
EUSP skal lanseres i 2025 og markerer starten på en ny epoke for europeisk teknologiutvikling – der personvern, bærekraft og autonomi står i sentrum. Prosjektet omtaltes som en potensiell nøkkel for å balansere makten i den globale tech-sektoren.