25. oktober, 2024

EU støtter Taiwan: Fordømmer Kinas provokasjoner

Share

Med en klar stemme fordømmer Europaparlamentet Kinas aggressive handlinger mot Taiwan. Samtidig understreker parlamentet viktigheten av Taiwans deltakelse i globale organisasjoner.

Europaparlamentet vedtok i går en resolusjon som slår fast at FN-resolusjon 2758 ikke påvirker Taiwans deltakelse i FN eller andre internasjonale organisasjoner. Parlamentet avviste også som uakseptabel enhver ensidig endring av status quo i Taiwanstredet, skriver Taipei Times.

Europaparlamentet vedtok i går en resolusjon som fastslår at FN-resolusjon 2758 ikke har noen innvirkning på Taiwans deltakelse i FN eller andre internasjonale organisasjoner. Resolusjonen avviste som uakseptabel enhver ensidig endring av «status quo» i Taiwanstredet.

Resolusjonen ble vedtatt med 432 stemmer for, 60 imot og 71 avholdende under en plenumavstemning.

Resolusjonen fordømte Kinas fortsatte militærprovokasjoner mot Taiwan, inkludert militærøvelser rundt Taiwan mandag forrige uke.

– Ethvert forsøk på å ensidig endre status quo i Taiwanstredet, spesielt ved bruk av makt eller tvang, vil ikke bli akseptert og vil møtes med en avgjørende og fast reaksjon, heter det i teksten.

Videre understrekes det at FN-resolusjon 2758 «ikke tar noen stilling til Taiwan». Parlamentet avviser sterkt Kinas forsøk på å forvrenge historien og internasjonale regler.

Medlemmene oppfordret EU og medlemslandene til å støtte Taiwans «meningsfulle deltakelse» i internasjonale organer, inkludert Verdens helseorganisasjon (WHO), Den internasjonale organisasjonen for sivil luftfart (ICAO), Interpol og FNs rammekonvensjon om klimaendringer. Samtidig ble FNs sekretariat oppfordret til å gi tilgang til taiwanske borgere, inkludert journalister.

Les også: Gjennom historiens prisme: Nøkkelen for å forstå Kinas geopolitiske strategi

Fordømmelse av kinesiske taktikker

Resolusjonen fordømte også Kinas «gråsone»-krigføring, inkludert kyberangrep og desinformasjonskampanjer, som undergraver tilliten til Taiwans demokrati og institusjoner. EU-parlamentet oppfordret til økt samarbeid mellom EU og Taiwan for å motvirke slike forsøk.

Samtidig gjentok EU-resolusjonen at unionen fortsatt står ved sin «ett Kina»-politikk, som utgjør det politiske grunnlaget for EU-Kina-forholdet.

Resolusjonen er den siste uttalelsen fra EU om FN-resolusjonen etter en tale fra EUs kommissær for arbeid og sosiale rettigheter, Nicolas Schmit, i parlamentet på tirsdag.

EUs posisjon og betydning for stabilitet

I talen gjentok Schmit EUs lenge etablerte «ett Kina»-politikk, men la til at EU og Taiwan er «likesinned» og at EU-kommisjonen motsetter seg «enhver ensidig handling som endrer status quo med makt eller tvang».

Schmit, som talte på vegne av EUs høyrepresentant for utenriks- og sikkerhetspolitikk og visepresident i EU-kommisjonen, Josep Borrell, understreket også at det er av «strategisk betydning for regional og global sikkerhet og velstand» å opprettholde fred og stabilitet i Taiwanstredet.

For første gang nevnte EU-tjenestemannen Kinas tolkning av FN-resolusjon 2758.

– FN-resolusjon 2758 er veldig kort – bare 150 ord. Og blant disse 150 ordene nevnes ikke ordet ‘Taiwan’. Resolusjonen byttet representasjonen i FN fra ‘representantene for Chiang Kai-shek’ til ‘representantene for Folkerepublikken Kinas regjering’, sa Schmit og la til:

– Jeg ønsker Europaparlamentets fokus på dette spørsmålet og denne viktige debatten velkommen. Vi bør utnytte alle muligheter til å fremme en mer positiv dynamikk i relasjonene over Taiwanstredet, som bidrar til fred, ikke bare i regionen, men også globalt.

Schmits tale var betydningsfull fordi det er første gang EU-kommisjonen, EUs utøvende organ, «har uttrykt sin mening» om saken, uttalte Taiwans utenriksdepartement i en erklæring.

Departementet oppfordret flere land til å følge EU og USA i å ta opp Kinas «feiltolkning av resolusjonen» for å sikre fred og stabilitet i Taiwanstredet.

USA og Kina i strategisk maktspill: Fremtiden for geopolitikk i Øst-Asia 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt