Forholdet mellom Brüssel og Tblisi står på spill etter EU retter skarp kritikk mot Georgias nye lovforslag, som mange frykter vil føre til økt autoritær makt og russisk innflytelse.
Relasjonene mellom EU og Georgia har nådd et nytt lavpunkt etter at tusenvis av demonstranter nesten daglig har protestert mot et kontroversielt lovforslag i omtrent en måned. Demonstrantene hevder at lovforslaget er autoritært og inspirert av lignende lovgivning i Russland, som har blitt brukt til å kneble sivilsamfunnet, uavhengige medier og dissens, skriver IntelliNews.
Det georgiske statsikkerhetsbyrået (SSS) anklager organisatorene bak de massive protestene i Tbilisi for å være utenlandske agenter, ikke-statlige organisasjoner og opposisjonen – i et forsøk på å styrte regjeringen med utenlandsk finansiering.
Lovforslaget krever at organisasjoner med over 20 prosent utenlandsk finansiering må registrere seg som «bærere av utenlandske interesser». Hvis de nekter å registrere seg, risikerer organisasjonene bøter, men hvis de registrerer seg, blir de gjenstand for inngripende statlig tilsyn.
EU og USA har kraftig kritisert lovforslaget, og det er frykt for at den georgiske regjeringen blir mer autoritær og beveger seg nærmere Russland. Det styrende partiet Georgian Dream har åpent anklaget Vesten og «det globale krigspartiet» for å ville ta makten i Georgia.
Les også: Nato-sjefen avrunder turné i Kaukasus
Dette kommer i kjølvannet av at medlemmer av Europaparlamentet har oppfordret EU til å suspendere Georgias kandidatstatus, som har ført til at Tbilisi har forsterket sin anti-vestlige retorikk. Sikkerhetstjenesten hevder at det ultimate målet er å «demontere statsstrukturer og styrte regjeringen med voldelige midler», og refererer til prosessen som «Maidanisering» og fremprovosering av hendelser lik uroen på 90-tallet i landet.
Nylig blokkerte demonstranter et av Tbilisis knutepunkt, Heltens Plass, i flere timer, og sikkerhetstjenesten hevder at organisatorene instruerer ungdommen til å bringe lett antennelige stoffer til parlamentet for senere å lage Molotov-cocktailer.
Samtidig har Georgian Dream annonsert opprettelsen av et offentlig register der data om personer som de hevder er «involverte i vold, andre ulovlige handlinger, trusler og utpressing, eller offentlig godkjenner slike handlinger» vil bli registrert. Ifølge Roman Gotsiridze fra parlamentets politiske gruppe Eurooptimists, er skapelsen av dette registeret en metode fra Sovjetunionens KGB-tid.
Til tross for de største protestene i Georgia på minst ti år, viser regjeringen ingen tegn til å vike. For at lovforslaget skal bli lov, kreves det flertall fra det styrende partiet, både i komitéhøring og under en plenumssesjon, en prosess som forventes å finne sted neste uke.