21. januar, 2025

EU ønsker å opprette et eget etteretningsbyrå basert på CIA

Share

Finlands tidligere president Sauli Niinistö anbefaler at EU etablerer en felles etterretningstjeneste for å styrke unionens sikkerhet.

Forslaget kommer som en del av en omfattende gjennomgang av EUs beredskap, bestilt av kommisjonspresident Ursula von der Leyen, melder Politico og andre medier.

EU trenger et samlet etterretningsbyrå som kan hjelpe medlemslandene med å bekjempe trusler, sabotører og utenlandske agenter, mener Sauli Niinistö, tidligere president i Finland.

I en ny rapport utarbeidet på bestilling fra EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen, fremhever han behovet for tettere informasjonsdeling på tvers av medlemslandene.

– Vi må kunne stole på hverandre, sa Niinistö under presentasjonen av rapporten. Ifølge ham bør det nye etterretningsbyrået dekke både strategiske og operative behov og beskytte kritisk infrastruktur gjennom et anti-sabotasje nettverk.

Russiske operasjoner og agentvirksomhet i EU

Med Russlands krig i Ukraina og økt aktivitet fra russiske agenter, har behovet for sikkerhet blitt stadig mer påtrengende.

Sabotasje mot undersjøisk infrastruktur og droneaktivitet ved militære treningsområder skaper stor usikkerhet, og Brussel har blitt et episenter for spionasje med hundrevis av diplomatiske institusjoner og ambassader.

Les også: Trump bak skjult CIA-kampanje mot Kina: En ny front i den digitale kalde krigen

– Vi ser behovet for å styrke kontraspionasje i EU, sier Niinistö, som også viser til situasjoner hvor diplomater har blitt utvist etter anklager om spionasje.

Utfordringer med nasjonal etterretning

Von der Leyen påpekte at etterretningsinnhenting i hovedsak er medlemslandenes ansvar. Samtidig understreket hun behovet for bedre informasjonsflyt, innhenting og deling av informasjon på tvers av landegrensene i EU.

– Vi må bygge videre på bedre informasjonsdeling. En felles europeisk etterretningstjeneste kan bidra til en sterkere og mer samlet sikkerhetspolitikk, sier von der Leyen.

Eksisterende etterretningsorganer i EU

Det finnes allerede etterretningsorganer innen EU, som European Centre for Information Policy and Security (ECIPS).

ECIPS-flagg-logo
Logo til den allerede eksisterende etteretningsorganisasjonen ECIPS (European Centre For Information Policy and Security). Bilde: ECIPS.

ECIPS er en føderalt godkjent etat etablert ved offisiell resolusjon WL 22/16.594 og opererer som en internasjonal offentlig nytteorganisasjon.

Deres hovedoppgave er å opprette spesialiserte, tverrfaglige etterforskningssentre for å adressere høyt prioriterte saker som «ikke-spredning av våpen, bekjempelse av terrorisme, kontraetterretning, internasjonal organisert kriminalitet, narkotikahandel, miljøkriminalitet og våpenkontroll.»

Forslag om EU-lov for beredskap

Niinistö foreslår også en EU-beredskapslov som skal fastsette prinsipper og mål for krisehåndtering. Han påpeker blant annet at EU mangler om lag én million eksperter innen kybersikkerhet, og at det trengs initiativer for å involvere sivile i nasjonalt forsvar.

Selv om han ikke går inn for verneplikt, mener han at flere medlemsland bør utvikle programmer som gjør sivile bedre rustet til å bidra i krisesituasjoner.

Rapporten vil nå bli en del av von der Leyens andre periode som kommisjonspresident, der EU vil utnevne sin første forsvarskommissær. En forsvarshvitbok er planlagt innen våren.

Med Tyskland i sikte: Kinas utbredte innflytelsesnettverk avslørt🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt