En ny rapport fra European Policy Centre advarer mot handlingslammelse og ber EU kombinere reform og rask utvidelse for å bevare sin globale relevans.
Den Brussel-baserte tenketanken European Policy Centre (EPC) ber EU gjøre seg klar for en storstilt utvidelse kombinert med omfattende reformer. I rapporten «Permachange through Enlargement and EU Reform» oppfordres medlemslandene til å forlate sin nølende tilnærming og forberede seg på en permanent endringstilstand, skriver bne IntelliNews.
– Dersom man erkjenner at vi lever i en tid med vedvarende kriser, må man også godta at endring ikke lenger er noe unntak. Endring blir selve grunnlaget for hvordan unionen vokser i både styrke og størrelse, sa Corina Stratulat fra EPC på et webinar 29. april.
Hun beskrev «permachange» som mer enn et verktøy for overlevelse – det er en nødvendig utviklingsstrategi.
Mener EU står ved et veikryss
EPC peker på at EU står overfor et strategisk valg: Enten tilpasse seg raskt gjennom reform og utvidelse – eller risikere å bli irrelevant i møte med en stadig mer ustabil verden.
– I ti til femten år har EU drevet med krisehåndtering uten en helhetlig plan. Det holder ikke lenger, sa EPCs nestleder Janis Emmanouilidis.
Les også: Toje om EU og realpolitikkens brutale retur: – Europa vil gradvis bli mer mørkeblått og kaotisk 🔒
Han argumenterte for at EU trenger en ny tankegang dersom man skal forberede seg på en utvidelse til 30–35 medlemsland. Ifølge EPC er det ikke lenger valgfritt å gjennomføre reform og utvidelse – det er et geostrategisk imperativ.
– Å feile her vil ikke bare undergrave EUs troverdighet, men også bidra til ustabilitet i nabolandene og svekke Europas globale posisjon, sa Johannes Greubel, programleder i EPC.
Foreslår «Big Bang»-utvidelse
Blant flere scenarier vurderer EPC en såkalt «Speedy Big Bang»-tilnærming der alle nåværende kandidatland tas opp i én stor utvidelsesrunde – slik det ble gjort i 2004.
– Det betyr ikke at man ignorerer svakheter. Reformene kan fortsette etter opptak, sa Greubel.
Samtidig åpner tenketanken for en mer fleksibel EU-struktur, der land som ønsker det, går foran i et tettere samarbeid på forsvar, sikkerhet og integrasjon – selv om det ikke er enighet i hele unionen.
En test på politisk vilje
Rapporten fremhever at det største hinderet ikke er teknisk gjennomføring, men politisk vilje.
– Europeere kan fortsatt forme sin kollektive fremtid. Det handler om valg – ikke manglende evne, skriver EPC.
Selv om støtten til utvidelse har økt etter Russlands invasjon av Ukraina, mener EPC at konkrete tiltak uteblir, og at intern uenighet blokkerer fremdrift.
– Historien banker på døren. Spørsmålet er om europeerne kommer til avtalt tid, avslutter rapporten.
Europa har mistet plassen ved bordet – nå står det på menyen 🔒