18. desember, 2024

EU-kommisjonen: – Ingen prisøkning ventet når gassavtalen mellom Russland og Ukraina utløper

Share

EU-kommisjonen forventer minimal prisøkning når gassavtalen mellom Russland og Ukraina utløper ved årsskiftet.

EU-kommisjonen anslår at avslutningen av russisk naturgass-transitt gjennom Ukraina 1. januar 2025 vil ha liten innvirkning på gassprisene i Europa, ifølge Bloomberg.

Med bare tre uker igjen før avtalen utløper, er dette allerede tatt høyde for i det europeiske gassmarkedet. Regionen har sikret alternative leveranser, ifølge kommisjonens vurdering.

Alternative leveranser på plass

EU-kommisjonen påpeker at Europas gasspriser fortsatt ligger langt under toppnivåene fra energikrisen i 2022, mye takket være økt import av flytende naturgass (LNG). Selv om prisene fortsatt er høye, forventes ikke bortfallet av rundt 14 milliarder kubikkmeter russisk gass å føre til store prishopp.

Prisen på gass de siste 6 månedene. Skjermdump: TradingEconomics.

– Med over 500 milliarder kubikkmeter LNG produsert årlig globalt, vil bortfallet av russisk gass gjennom Ukraina ha marginal innvirkning på gassprisene i EU, heter det i et internt dokument fra kommisjonen som ennå ikke er offentlig.

Ingen forsyningsproblemer

EU-kommisjonen er trygg på at medlemsland som fortsatt mottar russisk gass via Ukraina – primært Østerrike og Slovakia – kan klare seg uten disse leveransene. Kommisjonen har også gjort det klart at de ikke vil forhandle om å holde transittveien åpen.

Samtidig fører gasskjøpere i Slovakia og Ungarn samtaler om en mulig bytteavtale mellom Aserbajdsjan og Russland for å sikre fortsatt forsyning.

Norges avgjørende rolle

Norge har spilt en nøkkelrolle i å sikre Europas energiforsyning etter at russiske gassleveranser ble kuttet. Gassco, operatøren av det norske gassrørledningsnettet, forventer rekordhøye leveranser av naturgass til kontinentet og Storbritannia denne vinteren og videre inn i 2025.

Les også: Russland kutter gass til Østerrike etter voldgiftsdom

Som en av verdens største eksportører av naturgass har Norge trappet opp leveransene til EU gjennom gassrørledninger som Troll og Ormen Lange.

I tillegg arbeider Equinor med Snøhvit Future-prosjektet, som innebærer økt gassproduksjon fra Snøhvitfeltet og elektrifisering av Hammerfest LNG-anlegget på Melkøya. Dette tiltaket vil redusere CO₂-utslippene med rundt 850 000 tonn årlig og sikre gassproduksjon forbi 2030 ifølge selskapet.

Samtidig har økt europeisk etterspørsel etter energi bidratt til at norske husholdninger opplever vedvarende høye strømpriser, til tross for landets betydelige energibidrag til Europa.

Redusert etterspørsel og nye kilder

Siden august 2022 har EU-landene klart å redusere gassforbruket med 18 % sammenlignet med gjennomsnittet for de fem foregående årene. USA planlegger også å øke LNG-produksjonen de neste to årene, noe som kan bidra til å håndtere eventuelle forsyningsavbrudd.

– Det mest realistiske scenariet er at transittavtalen utløper, og at ingen russisk gass vil strømme gjennom Ukraina, heter det i vurderingen. EU er godt forberedt.

Slutten på avtalen

I november mottok det ukrainske gasselskapet Naftogaz den siste betalingen fra Gazprom for gassleveranser i desember, på rundt 70 millioner dollar. Etter 31. desember er det lite som tyder på at russisk gass fortsatt vil bli sendt gjennom Ukraina.

Gassprisen i Europa ligger for tiden på 510 dollar per tusen kubikkmeter, omtrent 10 % høyere enn for ett år siden.

Det ukrainske gasselskapet Naftogaz med rekordoverskudd

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt