19. april, 2025

Eiendomsstrid i Kenya utfordrer kolonitidens urett

Share

En bitter konflikt mellom en britisk-eid teplantasje og lokalbefolkningen i det vestlige Kenya kan bli et varsel om mer uro for utenlandske eiere i regionen. 

På de grønne åsene i Nandi har over 100 innbyggere tatt kontroll over 140 hektar land og hevder det ble lovet dem for flere tiår siden, melder Reuters. 

– Ingenting har skjedd alle disse årene, sa Daniel Biwott, leder for Kimasas-kooperativet.

– Nå er tiden inne for å få en løsning, la han til.

Biwott hevder bestefaren hans bodde på jorda før britiske kolonister tok den i 1905. Han sier tilbakeføring av området vil rette opp en historisk urett.

Ulike oppfatninger om gave

Jordområdet tilhører Eastern Produce Kenya (EPK), et selskap kontrollert av britiske Camellia Plc. I 1986 skal EPK ha gitt bort en del av plantasjejorda til lokalbefolkningen. Kooperativet mente det dreide seg om 222 hektar, mens EPK hevder det kun var 82.

I august 2023 tok over 200 personer seg inn på området, inkludert en lokal parlamentsrepresentant. De begynte å plukke te og oppførte provisoriske boliger. En domstol beordret dem straks til å forlate området, men mange vendte senere tilbake.

EPK sier de nå taper over 2 millioner kroner i måneden (200 000 dollar), og at lokale myndigheter ikke håndhever rettens pålegg. De hevder noen politikere bruker konflikten for egne forretningsinteresser.

– Hvis vi tillater denne typen situasjoner, der yngre generasjoner sier de vil ha mer, så skaper det en farlig presedens som må stanses, sa EPKs daglige leder Peter Goin.

Les også: Kenyas president oppfordrer G7: Finansier Afrikas grønne skifte

Langvarig kamp om jordeiendom

Mange kenyanere mener myndighetene ikke har gjort nok for å rette opp gamle kolonitidsran. Under britisk styre fra 1895 til 1963 ble store landområder beslaglagt, blant annet til teproduksjon. Mange har forsøkt å gå rettens vei for å få tilbake jorda, men lover og immunitet gjør det vanskelig.

– Jeg har forsøkt rettsapparatet i årevis uten å lykkes, sa advokat Joel Kimutai Bosek, som har saksøkt både tefirmaer og britiske myndigheter.

– Den neste generasjonen vil nok være mer aggressiv, presiserte han.

Ifølge en FN-rapport fra 2021 ble det meste av jorda i området konfiskert under kolonitiden. I 2019 konkluderte Kenyas nasjonale landkommisjon med at hele det omstridte området tilhørte Kimasas. EPK har bestridt dette og anklaget kooperativet for å ha forfalsket dokumentasjon.

Storpolitikk og tehandel

Kenya er verdens fjerde største teprodusent, og næringen står for rundt en fjerdedel av landets eksportinntekter. Bransjeorganisasjonen Kenya Tea Growers Association advarer nå om at ulovlige okkupasjoner truer hele sektoren.

Den britiske regjeringen har uttalt at de følger situasjonen nøye og er i kontakt med kenyanske myndigheter. Regjeringens talsperson i Kenya har foreløpig ikke kommentert saken.

Kina investerer i Kenyas fornybare energi for fremtiden

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt