20. januar, 2025

Det første Stockholm-forumet om Himalaya etterlyser tettere samarbeid mellom India, EU og USA

Share

  • Kinas rolle som en utfordrende makt i regionen må tas opp
  • Det er presserende å håndtere både miljømessige og geopolitiske spørsmål i Himalaya

Det aller første Stockholm-forumet om Himalaya, holdt 17. oktober 2024, etterlyste sterkere samarbeid mellom India, EU, Japan og de nordiske landene, med fokus på infrastruktur, fornybar energi og regional tilknytning. Arrangementet, organisert av the Stockholm Center for South Asian and Indo-Pacific Affairs (SCSA-IPA) of the Institute for Security and Development Policy (ISDP) i Stockholm, Sverige, satte søkelys på konsekvensene av Kinas økende innflytelse i Himalaya.

Under tittelen “Kartlegging av Kinas aktiviteter i Himalaya” undersøkte forumet kompleksiteten i Kinas rolle som en ny utfordrende makt i regionen. Det ble utforsket hvordan landets infrastrukturutvikling, militærstrategier og diplomatiske initiativer omformer det geopolitiske landskapet. Med økende spenninger og strategisk konkurranse i Asia, spesielt i Himalaya, hadde konferansen som mål å fremme dialog blant forskere og eksperter fra India, Europa, Øst-Asia og USA om de bredere konsekvensene av Kinas ambisjoner.

Diskusjonen understreket viktigheten av regional integrasjon i Sør-Asia, med India som en sentral aktør, særlig i håndteringen av klimautfordringer. Ulike synspunkter kom frem om hvordan man bør forholde seg til Kina; noen argumenterte for ansvarliggjøring, mens andre ønsket samarbeid om klima. I tillegg ble Tibets fremtid, spesielt etter Dalai Lama, fremhevet som et nøkkelspørsmål som krever tettere EU-India-samarbeid og strukturert dialog.

Med det historiske Sjöfartshuset på Skeppsbron 10 som ramme, startet konferansen med velkomstord fra Dr. Jagannath Panda, leder for the Stockholm Center for South Asian and Indo-Pacific Affairs ved ISDP. Dr. Niklas Swanström, direktør for ISDP, holdt innledende bemerkninger og understreket det akutte behovet for strategisk engasjement i møte med skiftende globale forhold.

Arrangementet besto av tre hovedsesjoner, utformet for å belyse de mange sidene ved Kinas regionale strategi. Det første panelet, ledet av Dr. Panda, fokuserte på Kinas økende selvsikkerhet og dens innvirkning på regionale forhold, særlig i indostillehavsregionen. Deltakerne påpekte Kinas strategiske ambisjoner om å overgå USA og begrense Indias innflytelse, med infrastrukturutvikling og geopolitiske spenninger i Himalaya som sentrale bekymringer.

Les også: Himalaya-regionen er avgjørende for en regelbasert orden i Indo-Stillehavet

Noen hevdet at Kina har gått fra å være en revisjonistisk til en mer pragmatisk og status quo-orientert makt på grunn av interne og eksterne press. Andre påpekte Kinas fortsatte innsats for å endre global styring og hevde sin dominans som en ny utfordrende makt. Samarbeid mellom India, Japan og andre regionale aktører ble sett på som essensielt for å motvirke Kinas innflytelse, mens Quad ble anerkjent som en viktig plattform for sikkerhetssamarbeid.

Den andre sesjonen, ledet av Richard Ghiasy, seniorforsker ved Leiden Asia Center, tok for seg Beijings strategiske infrastrukturutvikling og militære tilstedeværelse i Himalaya. Det ble understreket at Kinas prosjekter ofte har en dobbel funksjon, både sivile og militære. Panelet påpekte Kinas kontroll over viktige vannressurser som elver og dammer, noe som er en økende bekymring for naboland som India og Bangladesh. De fremhevet også regionens geopolitiske betydning og Kinas innsats for å dominere Sør-Asia gjennom allianser, spesielt med Pakistan, og omfattende infrastrukturinvesteringer som skaper økonomisk avhengighet. Panelet oppfordret vestlige land til å tilby reelle alternativer til Kinas utviklingsmodell for å redusere dens regionale innflytelse.

Den siste paneldebatten, ledet av Eerishika Pankaj, direktør for Organisation for Research on China and Asia (India), uttrykte en felles bekymring over Kinas økende innflytelse i Himalaya gjennom infrastrukturprosjekter og kontroll over vannressurser, særlig dens strategiske vannkraftutbygginger.

Det var bred enighet om behovet for tettere samarbeid mellom India og EU for å motvirke Kinas dominans, spesielt gjennom initiativer som Global Gateway og samarbeid om satellitter. Mange mente det var viktig at India og Vesten (både USA og EU) styrker diplomatiske forbindelser med Nepal, Bhutan og Myanmar. Imidlertid påpekte deltakerne utfordringer, inkludert Indias varierende tilnærming til regionale allianser som Quad, og ulike oppfatninger om hvorvidt NATO eller USA kan spille en betydelig rolle i regionen. Til tross for disse utfordringene var det enighet om at det haster å håndtere både miljømessige og geopolitiske spørsmål i Himalaya.

Det er tydelig at det trengs større innsats for å diskutere og grundig analysere Kinas strategi for Himalaya-regionen, da den er kompleks og involverer ulike sektorer, interesser og aktiviteter. Samlingen ga en plattform for å diskutere sammenhengen mellom klimaendringer, infrastrukturutvikling og regional tilknytning, og understreket viktigheten av samarbeid for å møte felles utfordringer i Himalaya-regionen.

Les også: Asia-gigantenes geopolitiske drakamp over Nepal

Deltakerne mente at når man snakker om å bevare den regelbaserte verdensorden, må man ikke bare fokusere på Det indiske hav eller indostillehavsområder eller maritime spørsmål; man må også ta hensyn til samfunn og problemstillinger fra andre regioner og landområder. Spørsmål har ofte blitt diskutert i Europaparlamentet, men da mest fra et menneskerettighetsperspektiv. Tiden er inne for å øke bevisstheten i EU om spørsmål knyttet til vannsikkerhet, økologisk og miljømessig bevaring av Himalaya-regionen, samt hvordan man kan bevare og respektere de ulike etniske gruppene som bor i Himalaya.

Det første Stockholm-forumet om Himalaya, organisert av the Institute for Security and Development Policy (ISDP), ble innledet med en serie webinarer som omhandlet Kinas infrastrukturplaner i Himalaya, Kinas økonomiske dominans i regionen, og hvordan Kina prøver å endre status quo i Himalaya. Det siste webinaret søkte å belyse mulighetene for at EU, India og USA kan samarbeide for å sette fokus på Kinas revisjonistiske handlinger i Himalaya-regionen.

Webinarene samlet noen av de fremste ekspertene på området og hadde som mål å kaste lys over Kinas manipulerende innsats for å oppnå større innflytelse i Himalaya gjennom sin “sjarmoffensiv”, men til syvende og sist gjennom tvangsmessig engasjement med mindre naboland som Bhutan, Nepal og Pakistan, samt ved å fortsette sin militære og psykologiske press mot sin viktigste regionale rival, India.

For mer informasjon, kontakt Dr. Jagannath Panda på: [email protected]

Besøk the Institute for Security and Development Policy på isdp.eu

Denne teksten har blitt oversatt fra engelsk.

Vann som våpen: Kinas «økodominans»-strategi i Himalaya 🔒

The Institute for Security and Development Policy
The Institute for Security and Development Policy
The Institute for Security and Development Policy (ISDP) er en Stockholm-basert ikke for profitt og ikke-partipolitisk organisasjon. ISDP er dedikert til å utvide forståelsen av internasjonale forhold, med fokus på forholdet mellom sikkerhet, konflikt og utvikling.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt