22. januar, 2025

Den nye kalde krigen: Kina tar over Europa

Share

I flere tiår lurte Kina verden til å tro at det bare var en annen nasjon som ønsket å omfavne økonomiske partnerskap og gi en økende levestandard.

Men nylig har det kinesiske kommunistpartiets sanne farger dukket opp. Mens mange i USA nå åpent erkjenner de økonomiske sårbarhetene og sikkerhetsrisikoene som kommer fra Kina, våkner Europa sakte opp til disse akutte truslene.

Se ikke lenger enn til elbiler. I årevis har Europa vært en global leder innen produksjon av elektriske kjøretøy. Kina har nylig begynt å ta av på det europeiske markedet, med Kina-eide MG som lanserte elbiler i Europa etter den kinesiske bilprodusenten BYDs europeiske ekspansjon. Deres innsats har vært vellykket: Forsendelser av kinesiske elbiler til Europa har økt med 361 % siden 2021 – og 112 % i de første syv månedene av 2023. Selv om noen forbrukere kan tro at Kina bare utkonkurrerer europeiske bilprodusenter, er Kinas intensjoner ingen hemmelighet.

Støttet av store subsidier kan Kinas statsstøttede bilselskaper kontrollere innenlandske markeder i Kina, begrense konkurranse utenfor og oversvømme globale markeder med billige kjøretøy for å eliminere konkurranse. Slik praksis bryter med frie markedsprinsipper. I stedet for å la det frie markedet avgjøre hvilke elektriske kjøretøyer som er best, presses kinesiske bilpriser kunstig ned for å ta et hjørne i markedet. Som amerikanske bilprodusenter lærte, kan kinesisk produksjon gruse en industri, og europeiske bilprodusenter kan være neste. Heldigvis undersøker EU-kommisjonen nå Kinas manipulerende tilnærming til elektriske kjøretøy.

Mens Kinas rovdrift for elektriske kjøretøy er relativt ny, har Kina undergravd frie samfunn i årevis. For eksempel var Kina først vellykket med å oppmuntre europeiske myndigheter til å bruke telekommunikasjonsprodukter, som 5G-infrastruktur, fra kinesiske firmaer Huawei og ZTE. Som speiling av deres strategiske tabbe med russisk energiavhengighet, ignorerte europeere den nasjonale sikkerhetsrisikoen ved kinesisk telekommunikasjon: å gi det kinesiske kommunistpartiet tilgang til kritisk infrastruktur, til tross for at FBI vurderte at Huawei-utstyr kunne gjennombore sikre forsvarsnettverk.

Grunnen til at mange europeiske nasjoner i utgangspunktet valgte kinesiske firmaer for deres 5G-utbygginger, var fordi budene kom inn kunstig lave på grunn av statsstøtte. Etter flere år med intenst press og advarsler fra USA, har nesten et dusin europeiske land forbudt eller sterkt begrenset operasjonene til kinesiske telekommunikasjonsselskaper.

Som i USA har Kina også infiltrert europeiske universiteter. I Storbritannia ble parlamentsmedlemmer informert om at akademikere ble bestukket for å «ikke kritisere det kinesiske regimet». Mellom 2017 og 2023 mottok 46 britiske universiteter minst 122 millioner pund fra kinesiske kilder. Alarmerende nok kom 40 % av finansieringen til Confucius Institutter på universiteter i Storbritannia fra kinesiske selskaper knyttet til det militærindustrielle komplekset. Huawei Technologies alene finansierte mellom £27 millioner og £38 millioner, noe som representerer «mellom 22 prosent og 24 prosent av all kinesisk finansiering».

Kinesisk dumping av elektriske kjøretøy, telekommunikasjonstrusler og misbruk av akademia er skadelige, men de er langt fra de eneste eksemplene på trusselen som det kinesiske kommunistpartiet utgjør. Enten det er Kinas folkemord mot den uiguriske befolkningen i Xinjiang eller dets støtte til Russlands og Hamas sine brutale krigshandlinger, er det kinesiske kommunistpartiet en direkte trussel mot frie samfunn overalt. Europa kan ikke lenger ignorere det.

Et umiddelbart skritt frie nasjoner bør ta er å avsløre Kinas mangel på åpenhet. Mens det kinesiske kommunistpartiet ikke vil stoppe noe for å skjule sin ondartede aktivitet, bør frie samfunn bruke sin frie presse og akademiske institusjoner for å kaste lys over Kinas sanne oppførsel. For eksempel har det Tsjekkia-baserte MapInfluenCE-prosjektet sporet Kinas innflytelsesstrategier i Tsjekkia, Polen, Ungarn og Slovakia. Lignende prosjekter vil utdanne politikere om trusselen Kina utgjør og gi de nødvendige dataene for politikkutforming for å lykkes med å motvirke Kinas ondsinnede aktiviteter.

USA og Kina er låst i en ny kald krig som direkte angår Europa. Selvfølgelig har Europa observert farene en kald krig bringer med seg. For å seire over den største motstanderen siden Sovjetunionen, må frie samfunn rundt om i verden, spesielt de i Europa, først blottlegge truslene fra det kinesiske kommunistpartiet og deretter handle besluttsomt for å motvirke dem.

Andrew J. Harding & Jordan Embree
Andrew J. Harding & Jordan Embree
Andrew J. Harding er forsker ved The Heritage Foundations Asian Studies Center. Jordan Embree er forsker ved The Heritage Foundations Kathryn and Shelby Cullom Davis Institutefor nasjonal sikkerhet og utenrikspolitikk.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt