16. juli, 2025

Den gresk-katolske kirken og Ukraina-krigen 🔒

Share

Selv om den gresk-katolske kirken er i mindretall i Ukraina, et land som overveiende er ortodokst, har den spilt en avgjørende rolle i fremveksten av demokratiet og utbredelsen av ukrainsk kultur. Kirken er svært aktiv i samfunns-, kultur- og politikklivet og har gjort seg gjeldende som en sentral aktør i landet.

Anatolij Babynskyj er doktor i religionshistorie og førsteamanuensis ved Det katolske universitetet i Ukraina. Han regnes som en av de fremste ekspertene på kristendommens historie i landet. Nylig ga han ut boken Den ukrainske gresk-katolske kirken – en kort historie. Babynskyj har blitt intervjuet av Jean-Baptiste Noé i Revue Conflits.

– Etter sovjettiden og de ateistiske kampanjene til de kommunistiske regimene: Hvordan er situasjonen for kristendommen i Ukraina? Ser vi en gjenfødelse av troen, slik vi har sett i andre østeuropeiske land?

– Det religiøse oppsvinget i Ukraina begynte i de siste årene av Sovjetunionen, i nær sammenheng med den bredere demokratiseringen og den økende drivkraften mot uavhengighet. Disse prosessene hang ofte tett sammen, særlig for Den ukrainske gresk-katolske kirken, som hadde levd i skjul og vært hardt forfulgt under det sovjetiske totalitære regimet. Dissidentene som kjempet for ukrainsk kultur, ytringsfrihet og politisk selvstendighet fant derfor naturlige allierte blant de gresk-katolske lederne. Kampen for religiøs frihet ble ofte koblet til kampen for alle andre friheter.

– De første årene etter uavhengigheten var preget av en kraftig religiøs oppblomstring. Kirkene var fulle, seminarene slet med å ta imot alle, og klostrene opplevde økning i kall. Folk prøvde å stille den åndelige sulten som flere tiår med undertrykkelse hadde skapt. Det var en periode preget av eufori, men bevegelsen avtok senere. Vi må erkjenne at mye den gangen var knyttet til ytre former for religiøsitet og mindre til en fordypning i troen. En lignende utvikling fant sted i Den ortodokse kirken, som ble splittet: Noen ledere erklærte seg uavhengige av Moskva, mens andre forble under dets jurisdiksjon. Konflikten mellom disse to faksjonene tæret på dens ressurser. Likevel hadde kirken i Ukraina i flere tiår den høyeste tilliten i befolkningen – over 60 % av ukrainerne uttrykte tillit til den helt frem til 2014.

Vil du lese mer? Tegn et abonnement i dag, samtidig som du hjelper oss med å lage flere nyhet- og dybdesaker om internasjonale relasjoner, geopolitikk og sikkerhet

Nye funn i Den hellige gravs kirke avslører kristendommens eldste historie 🔒

Jean-Baptiste Noé
Jean-Baptiste Noé
Doktor i økonomisk historie (Sorbonne-Universitetet), professor i geopolitikk og politisk økonomi ved Albert le Grand-instituttet. Sjefsredaktør i Conflits.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt