I løpet av de neste ukene vil Den kollektive sikkerhetspakten (CSTO) gjennomføre flere øvelser i Sentral-Asia.
Mikael Agasandyan, direktør for CIS landenes (Confederation of Independent States) første avdeling, uttalte til RIA Novosti at Russland aktivt jobber for å videreutvikle CSTO sin kapasitet til å være en effektiv organisasjon for sikkerhetsoppfølging i medlemslandene og det bredere eurasiske området. Dette melder The Times of Central Asia.
CSTO har ofte blitt omtalt som Russlands svar på NATO, og er en eurasisk forsvarsallianse bestående av Russland, Belarus, Kazakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan og Armenia. Armenia har likevel uttrykt et ønske om å forlate forsvarsalliansen, grunnet det anspente forholdet til Russland og situasjonen etter den aserbajdsjanske seieren i den andre krigen om Nagorno-Karabakh.
Øvelsene, som skal avholdes i Kasakhstan, Kirgisistan og Tadsjikistan, er rettet mot å forbedre samarbeidet innenfor organisasjonen for å sikre stabilitet og kollektiv sikkerhet, spesielt med tanke på situasjonen i Afghanistan. Serbia har for øyeblikket observatørstatus i organisasjonen, Afghanistan hadde det inntil republikken kollapset og Taliban tok over.
Agasandyan la også til at det er økende interesse for CSTO sitt arbeid blant eurasiske stater som anerkjenner betydningen av å etablere et enhetlig, udelelig og pålitelig sikkerhetsnett på kontinentet.
Les også: Armenia starter militærøvelser med USA under stadig et forverret forhold til Russland
The Diplomat rapporterte at Yerevan heller ikke var til stede under Cobalt-2024-øvelsen som fant sted fra 14. til 16. august i Novosibirsk, Russland. Russiske medierapporter om øvelsen nevner ikke Armenia blant deltakerne. Armenia planlegger heller ikke å delta i tre andre kommende øvelser – Cooperation-2024, Search-2024 og Echelon-2024 – som skal avholdes i Kirgisistan fra 3. til 15. september. En pressemelding fra CSTO påpekte tydelig at «den armenske siden har informert om at de ikke planlegger å delta i øvelsene.»
CSTO ble etablert i 2002 som en videreføring av den postsovjetiske Collective Security Treaty (CST), som opprinnelig ble dannet i 1992. Usbekistan var tidligere medlem av CST, men valgte å ikke fornye sitt medlemskap i 1999, en beslutning også tatt av Georgia og Aserbajdsjan. Usbekistan gikk derimot inn i CSTO i 2006, men trakk seg igjen i 2012.
Armenia ser ut til å bli det andre fullverdige medlemmet som nå kan trekke seg fra CSTO.
I juni kritiserte Armenias statsminister Nikol Pashinyan CSTO for ikke å støtte Armenia i konflikten med Aserbajdsjan. «Vi vil forlate,» sa Pashinyan under en parlamentssesjon.
– Vi vil bestemme når vi forlater. Vi kommer ikke tilbake, det finnes ingen annen vei. Uttrykte Pashinyan.