Flere tusen tilhengere av det nasjonalistiske partiet Revival barket sammen med politiet i Sofia under en demonstrasjon mot Bulgarias planlagte overgang til euroen.
Ifølge Reuters forsøkte demonstranter å storme EU-delegasjonens bygning i Bulgarias hovedstad lørdag. De ropte slagord som «Avgang» og «Nei til euroen» mens de kastet rød maling, fyrverkeri og brannbomber mot bygningen. Demonstrantene satte også fyr på inngangsdøren før politiet fikk dem tvunget tilbake.
Om lag ti politifolk fikk mindre skader, og seks personer ble pågrepet, opplyste politiet etter demonstrasjonen.
Regjeringen fordømte angrepet og uttalte at slike handlinger «er uakseptable og i strid med prinsippene for rettsstaten».
Kostadinov: – Vi vil beholde leva
Protesten startet foran landets sentralbank, der demonstranter brente avbildninger av Den europeiske sentralbankens president Christine Lagarde og andre EU-tjenestemenn. Enkelte viftet med bulgarske, sovjetiske og østtyske flagg, mens andre holdt plakater med budskapet «Vi vil ikke ha euroen».
– Vi ønsker ikke at Bulgarias økonomiske uavhengighet skal ødelegges. Vi vil beholde leva, sa Revival-partiets leder Kostadin Kostadinov til pressen.
– Vi er her for å forsvare vår frihet.
Les også: Flertall av bulgarere mot innføring av euro
Bulgaria forbereder euro-overgang
Den nye bulgarske regjeringen, som tiltrådte i januar etter fjorårets nyvalg, har bekreftet at landet fortsatt planlegger å innføre euroen 1. januar 2026.
Statsminister Rosen Zhelyazkov har uttalt at budsjettet for 2025 vil sette underskuddet til om lag tre prosent, noe som er en forutsetning for å bli med i eurosonen. Bulgaria må likevel oppfylle inflasjonskravene før søknaden kan vurderes.
Mange bulgarere er delt i synet på euro-innføringen og frykter prisøkninger slik man så i Kroatia i 2023. Revival har anklaget sentralbanken og nasjonale statistikkmyndigheter for å «fabrikere data» for å sikre innføringen av euroen, og krever en bred offentlig debatt om de økonomiske konsekvensene.
Økonomer mener derimot at euroen kan tiltrekke seg mer utenlandsk kapital og gi bedre kredittvurderinger, noe som vil kunne redusere Bulgarias lånekostnader.