6. desember, 2024

Britiske journalister fjernet av kinesiske tjenestemenn under møte mellom Starmer og Xi

Share

Kinesiske tjenestemenn fjernet britiske journalister fra et møte mellom Storbritannias statsminister Keir Starmer og Kinas president Xi Jinping.

Britiske journalister ble mandag eskortert ut av et G20-møte mellom Starmer og Xi i Rio de Janeiro, melder Politico.

Dette skjedde etter at Starmer tok opp menneskerettighetsspørsmål i det som var det første møtet mellom en britisk statsminister og Xi på mer enn seks år.

– Vi ønsker at forholdet vårt skal være konsekvent, varig og respektfullt, og som vi har blitt enige om, unngå overraskelser der det er mulig, uttalte Starmer under møtet på Sheraton Grand Hotel.

Fokus på menneskerettigheter

Under samtalen fremhevet Starmer viktigheten av et sterkere forhold mellom Storbritannia og Kina, både for landene selv og for det internasjonale samfunnet.

Men stemningen endret seg da statsministeren tok opp temaer som menneskerettigheter, situasjonen i Taiwan, kinesiske sanksjoner mot britiske parlamentarikere og saken til Jimmy Lai, en britisk mediemogul og demokratiforkjemper som står overfor rettssak i Hongkong.

– Jeg er bekymret for utviklingen i Lai-saken, sa Starmer.

Les også: Biden reiser til Sør-Amerika for APEC og G20 toppmøter om økonomi og miljø

Kort tid etter ble de to britiske journalistene i rommet fjernet av kinesiske tjenestemenn.

Økonomisk samarbeid og internasjonale relasjoner

Starmer foreslo også at Storbritannias finansminister Rachel Reeves kunne møte sin kinesiske motpart, He Lifeng, for å gjenoppta den lenge stagnerte økonomiske dialogen mellom de to landene.

– Jeg ønsker at finansministeren min skal møte visepremier He for å utforske flere investeringsmuligheter og sikre rettferdige vilkår for våre virksomheter, uttalte Starmer.

Kinesisk statlig media rapporterte at Xi understreket viktigheten av det strategiske partnerskapet mellom Storbritannia og Kina, og oppfordret til økt samarbeid basert på gjensidig respekt.

Historisk kontekst

Møtet markerer et forsøk på å forbedre forholdet mellom landene, som har variert gjennom årene. Under David Cameron i 2015 beskrev han forholdet som en «gyllen æra.»

Men senere ble båndene svekket, spesielt under Boris Johnson, da Storbritannia ekskluderte Huawei fra sitt 5G-nettverk etter press fra USA.

Starmer ser ut til å ville balansere mellom pragmatiske økonomiske interesser og politiske verdier i en utfordrende internasjonal kontekst.

Kina åpner milliardhavn i Peru – USA advarer mot militært bruk

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt