Et lekket datasett med navn på nesten 19 000 afghanere som søkte hjelp gjennom Storbritannias gjenbosettingsprogram, gir ikke automatisk rett til opphold i landet. Det slår forsvarsminister John Healey fast,
– De fleste på denne listen har aldri jobbet med våre styrker, og de har derfor ikke krav på den spesialordningen vi har etablert for modige afghanere som faktisk støttet våre styrker, sa Healey til Sky News, ifølge The Guardian.
Avviser asylrett etter lekkasje
Datasettet ble ved en feil lekket i februar 2022 av en britisk forsvarsansatt. Utdrag fra databasen ble senere delt anonymt på Facebook i august 2023, noe som førte til at regjeringen søkte rettens hjelp for å hindre at Taliban fikk kjennskap til opplysningene.
– Det å stå på denne listen gir dem ikke rett til å komme til Storbritannia, sa Healey.
– Det gir dem heller ikke rett til å søke asyl, og gjør dem ikke kvalifiserte til Arap-ordningen vi har for dem som har tjent sammen med våre styrker.
Les også: Islamsk stat i Afghanistan er langt fra beseiret 🔒
Intern krangel om hvem som fikk komme
Tidligere forsvarsminister Ben Wallace, som hadde ansvaret da lekkasjen skjedde, avviser at regjeringen søkte om en superforføyning for å skjule saken. Han sier det opprinnelig bare var snakk om en midlertidig rettsordre på fire måneder.
Wallace er delvis enig med Healey i at ikke alle på listen hadde rett til hjelp:
– Jeg tror ikke Mercer har helt rett. Listen skulle omfatte rundt 12 000 personer med direkte tilknytning til britiske styrker. Det har nå økt til 18 000. Men dette var folk med direkte tilknytning til militæret, sa han til BBC Radio 4.
Healey: – Ansvarligheten starter nå
Healey har uttrykt misnøye med hemmeligholdet under forrige regjering:
– Jeg har vært svært ukomfortabel med å ikke kunne informere parlamentet, sa han tirsdag.
– Ansvarligheten starter nå.
Wallace forsvarte hemmeligholdet og sa at hans førsteprioritet var å beskytte de som kunne være i livsfare etter lekkasjen:
– Disse menneskene bodde blant Taliban, som verken har respekt for sikkerhet eller liv. Målet var å hindre tortur og drap.