6. juli, 2025

BRICS-landene fordømmer Trumps tollpolitikk – Xi Jinping og Putin uteblir fra toppmøte i Brasil

Share

Lederne i BRICS-samarbeidet retter sterk kritikk mot USAs president Donald Trump og hans “vilkårlige” handelstiltak i forkant av toppmøtet i Rio de Janeiro.

I et utkast til slutterklæring, som AFP har fått tilgang til, uttrykker de 11 medlemslandene «alvorlig bekymring» over Trumps nye tollsatser og advarer om at disse truer verdenshandelen og den globale økonomien. Dette melder France24.

Toppmøtet, som starter søndag i Rio, samler statsledere fra en gruppe fremvoksende økonomier som nå representerer nesten halvparten av verdens befolkning og 40 prosent av global økonomisk aktivitet.

På dagsorden står reform av vestlige institusjoner, forsvar av multilateralisme og kunstig intelligens – men det er Trumps tollpolitikk som dominerer kulissene.

– Vi uttrykker alvorlig bekymring over økningen i ensidige tolltiltak og ikke-tariffære handelshindringer som forvrenger handelen og bryter med WTO-reglene, heter det i utkastet til erklæringen.

Selv om teksten ikke nevner USA eller Trump direkte, omtales tiltakene som “en trussel mot global økonomisk utvikling”.

Xi og Putin uteblir – Modi i rampelyset

Det politiske gjennomslaget til årets BRICS-toppmøte er dempet av at Kinas president Xi Jinping uteblir for første gang på 12 år. Han har sendt statsminister Li Qiang i sitt sted, noe som har vekket spekulasjoner.

BRICS-2024-Kazan-putin-xijinping
Kinas president Xi Jinping og Russlands president Vladimir Putin hilser hverandre under BRICS-toppmøtet i Kazan tidligere i år. Møtet markerte et tydelig signal om tettere samarbeid mellom de landene i det voksende samarbeidsforumet for det globale sør. Foto: X

Ifølge diplomatiske kilder kan årsaken være et ønske om ikke å bli overskygget av Indias statsminister Narendra Modi, som er æresgjest og mottar statslunsj av Brasils president Lula da Silva.

Les også: India avviser dollar-kritikk i BRICS – svarer på Trumps tolltrusler

Også Russlands president Vladimir Putin, som er etterlyst av Den internasjonale straffedomstolen, vil holde seg unna Brasil. Han deltar i stedet digitalt. Iran, som nylig har opplevd 12 dagers krig med Israel, representeres av utenriksminister Abbas Araghchi.

Et diplomatisk stridstema har vært Irans ønske om skarpere fordømmelse av Israel og USA for angrep på iranske mål – en formulering som trolig vil tones ned i den endelige teksten.

Brasil vil vise globalt lederskap

Vertsnasjonen Brasil, under ledelse av president Lula, har brukt toppmøtet til å markere seg som en ledestjerne for multilateralisme og sør-sør-samarbeid. Landet har i løpet av ett år vært vertskap for G20, BRICS og klimamøtet COP30.

– I møte med ny proteksjonisme må de fremvoksende økonomiene forsvare det multilaterale handelsregimet og reformere den internasjonale finansarkitekturen, sa Lula i forkant av møtet.

Kritikk uten navn – men budskapet er klart

Donald Trump har siden han returnerte til presidentembetet i januar, sendt brev til en rekke handelsallierte og varslet kraftige økninger i tollsatser. Det gjelder både rivaler som Kina og partnerland i Europa og Latin-Amerika.

Selv om navnet hans ikke er nevnt i utkastet til erklæring, er tonen klar: BRICS-landene vender seg mot det de beskriver som en urettferdig og unilateralt drevet verdensorden.

Toppmøtet fortsetter mandag. Om erklæringen blir skjerpet ytterligere gjenstår å se.

BRICS og Det globale sør: En verdensorden i omforming?

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt