I et dyptgående møte i Beijing, konfronterte Antony Blinken Kinas toppdiplomat med bekymringer om støtte til Russlands militære sektor.
Under et møte mellom toppdiplomater i Beijing, adresserte USAs utenriksminister Antony Blinken bekymringer knyttet til Kinas støtte til Russlands militære kapasitet, en sak som truer med å forverre forholdet mellom verdens største økonomier, rapporterer Reuters. Dette skjedde under samtaler som varte i over fem timer med Kinas toppdiplomat Wang Yi, og markerer et ledd i de fortsatte forsøkene på å redusere spenningene som hadde ført forholdet til et historisk lavmål i fjor.
Ifølge talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet, Matthew Miller, diskuterte Blinken «bekymringer rundt Folkerepublikken Kinas støtte til den russiske forsvarsindustrien.» Samtalene omfattet også viktige problemstillinger som Taiwan, Sør-Kinahavet og andre konfliktsoner.
Selv om Kina offisielt har et «grenseløs» partnerskap med Moskva, har de avstått fra å levere våpen til krigen i Ukraina. Imidlertid advarer amerikanske tjenestepersoner om at kinesiske selskaper indirekte bistår den russiske våpenindustrien, noe som blant annet har hjulpet Russland med å øke produksjonen av ballistiske missiler gjennom større import av maskinverktøy fra Kina.
Les også: Kinas skjulte hånd i Ukraina: Styrker Russlands militære kapasiteter
«Denne typen bistand kan skade det bredere bilaterale forholdet,» uttalte en amerikansk tjenesteperson, selv i en tid hvor forholdene ser ut til å stabilisere seg etter flere diplomatiske tilbakeslag, inkludert Nancy Pelosis besøk til Taiwan i 2022 og nedskytingen av en antatt kinesisk overvåkningsballong i februar 2023.
På sin side, benekter Kina å ha levert våpen til noen av partene i Ukraina-konflikten, og hevder at normal handel mellom Kina og Russland ikke bør avbrytes eller begrenses.
Wang Yi uttrykte til Blinken at «skipet» av Kina-USAs forhold hadde stabilisert seg, men advarte om at det fortsatt var økende negative faktorer i forholdet. Wang påpekte at Kinas legitime utviklingsrettigheter ble urettmessig undertrykt og at landets kjerneinteresser står overfor utfordringer.