17. mai, 2025

Billige kinesiske varer flommer inn i Sørøst-Asia – presser ut lokale bedrifter

Share

Tekstilfabrikker stenger, møbelprodusenter kutter priser, og millioner mister jobben. Kinesisk eksportoverskudd tynger økonomiene i Sørøst-Asia.

Kinesiske produsenter har tatt det sørøstasiatiske markedet med storm, og det er spesielt varer som møbler, klær og elektronikk som rammer lokale aktører hardt, skriver The Straits Times.

I den malaysiske kystbyen Muar jobber fabrikkarbeidere på spreng for å sende ut møbelordrer før nye amerikanske tollsatser trer i kraft. Samtidig presses lokale produsenter som Candice Lim, grunnlegger av møbelfirmaet Nature Signature, av billige kinesiske varer.

– Kinesiske konkurrenter kuttet prisene og solgte direkte til forbrukere via plattformer som Taobao, sier Lim, som sysselsetter over 100 arbeidere.

– De pøser ut varer i stort volum og presser prisene ned.

Massiv eksport og overskudd

Bakgrunnen er et voksende overskudd i Kinas produksjon. Etter pandemien har svak etterspørsel i hjemlandet ført til at kinesiske bedrifter søker ut i verden. Kinas handelsoverskudd nådde nær 1 billion dollar i 2024 – nesten 11 000 milliarder kroner – og ASEAN-regionen ble landets største eksportmarked.

Ifølge tekstilbransjen i Indonesia mistet 250 000 arbeidere jobben mellom 2022 og 2024, og ytterligere 500 000 risikerer det samme i 2025. Giganten Sritex gikk konkurs tidligere i år og la skylden på kinesisk overproduksjon.

– Vi klarer ikke konkurrere når produktene i markedet er 30 prosent billigere fordi de smugles inn uten toll, sa Ian Syarif fra Indonesias tekstilforening i en offentlig høring 28. april.

Les også: Finansprofessor på Peking University: – Overinvesteringer leder Kina mot økonomisk ruin 🔒

Prispress og tollkrig

Mens amerikanske og kinesiske myndigheter har blitt enige om midlertidige tollkutt fra henholdsvis 145 til 30 prosent og 125 til 10 prosent, sliter Sørøst-Asia med egne avgifter. Malaysia, Indonesia og Thailand har fått pålagt «gjensidige tollsatser» på mellom 24 og 36 prosent, unntatt Kina.

Mange kinesiske produsenter flytter dessuten fabrikker til Vietnam for å omgå sanksjoner.

– Kinesiske fabrikker blomstrer nå i Vietnam, og tar over våre ordre, sier Steve Ong, leder for Muar Furniture Association.

Møbelprodusent Goh Song Huang forklarer at kinesiske selskaper har fordeler Malaysia ikke matcher.

– De får skatterefusjon og tilbyr kundene lengre kreditt. Vi må ha høyere marginer for å overleve, sier han.

Veien videre: differensiering og teknologi

Midt i krisen forsøker noen å skille seg ut. Lim fra Nature Signature prøver å fremheve kvalitet og merkevare.

– Jeg må senke prisene, men satser samtidig på å fremstå som et premiummøbel, sier hun.

Andre håper tollkrigen kan gi nye muligheter – dersom Sørøst-Asia klarer å oppnå bedre betingelser enn Kina.

– Eksportmarkedet vårt kan kanskje dobles eller firedobles, sier Ong, men understreker at mangel på arbeidskraft er en flaskehals:

– Vi støtter automatisering, men på kort sikt trenger vi utenlandsk arbeidskraft.

Ifølge Dr. Deborah Elms fra Hinrich Foundation bør ASEAN-land fokusere på å spesialisere seg i deler av verdikjeden og satse på egen markedsføring.

– Det er ikke håpløst, men det er krevende. Lokale myndigheter må hjelpe småbedrifter med kapital og infrastruktur, sier hun.

Må Europa ta regningen for Kinas industrielle overkapasitet? 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt