I en forestående telefonsamtale tar President Biden opp Kinas indirekte støtte til Russland, et trekk som forverrer den allerede anspente situasjonen i Ukraina, samtidig som de diskuterer et vell av andre globale sikkerhetsspørsmål.
I en planlagt telefonsamtale mellom USAs president Joe Biden og Kinas president Xi Jinping, rapportert av Wall Street Journal, vil Biden ta opp bekymringer rundt Beijings støtte til Russlands forsvarsindustri i forbindelse med krigen i Ukraina. Dette markerer deres første dialog siden toppmøtet i november. Til tross for advarsler fra USA og en midlertidig avholdenhet fra å sende dødelige våpen til Russland, har Kina funnet alternative måter å styrke Russlands militære kapasiteter på, som indirekte bidrar til konflikten i Ukraina.
En høytstående tjenesteperson i Biden-administrasjonen uttalte at Folkerepublikken Kina aktivt har bidratt til gjenoppbyggingen av Russlands forsvarsindustrielle base, noe som gradvis forbedrer Russlands militære prestasjoner i Ukraina og skaper langvarige utfordringer for europeisk sikkerhet.
Samtalen, som er planlagt til tirsdagsmorgen, vil også dekke et bredt spekter av emner. Dette inkluderer økt samarbeid om narkotikabekjempelse, fortsatte militære konsultasjoner for å redusere risikoen for utilsiktet konfrontasjon, særlig med tanke på uenigheter om Taiwan, og Kinas aggressive handlinger i Sør-Kinahavet.
Besøket skjer foran planlagte reiser til Kina av to ledende amerikanske tjenestepersoner: finansminister Janet Yellen og utenriksminister Antony Blinken. Dette signaliserer et forsøk på å styrke dialogen og adressere økonomiske spenninger, spesielt med tanke på Kinas eksportstrategier som truer med å undergrave amerikansk industri.
Les også: Elektrisk sjokk fra Kina: Nå kommer nådestøtet mot bilindustrien
Yellen, som snart vil gjennomføre sitt andre besøk i Kina som en del av Bidens kabinett, har uttrykt intensjonen om å diskutere problematikken rundt overkapasitet i eksporten, som har preget den globale handelen og skapt utfordringer for amerikanske produsenter.
Samtalen mellom Biden og Xi skjer i en tid hvor global politikk er preget av dype spenninger, særlig knyttet til Ukraina-krisen og Kinas stadig mer fremtredende rolle på den internasjonale arena. Biden-administrasjonen forbereder seg også på å justere handelspolitikken overfor Kina, inkludert mulige økninger i tariffer på utvalgte kinesiske varer som en reaksjon på den økende handelsubalansen.
Mens Biden og Xi har forpliktet seg til å opprettholde jevnlig kommunikasjon for å navigere i de komplekse forholdene mellom de to stormaktene, forblir spenningen høy. Dialogen anses som kritisk for å adressere og potensielt dempe konflikter som påvirker både bilaterale og globale sikkerhetsforhold.