Russland står overfor nye økonomiske utfordringer ettersom den oppblåste økonomiske veksten fra de siste to årene begynner å tape fart.
Russlands økonomi har opplevd en overraskende og rask vekst de siste to årene, men de faktorene som har skapt denne veksten, er i ferd med å ebbe ut. Vladislav Inozemtsev, en anerkjent kommentator som flyktet fra Russland etter krigen begynte, understreker at landets økonomiske vekst sannsynligvis vil kjølne fremover, skriver IntelliNews.
Denne veksten har hovedsakelig kommet fra underutnyttet kapasitet og en reversering av det som har vært kjent som Putinomics. I løpet av de siste femten årene har Kreml kjørt et stramt budsjett, men siden krigen startet, har de åpnet pengesekken og pumpet penger inn i økonomien.
Investeringene har vært konsentrert i forsvar, infrastruktur og små og mellomstore bedrifter for å opprettholde veksten. Regjeringen burde ha holdt rentene relativt lave og prioritert fortsatt vekst fremfor å bekjempe inflasjon, men med så mye kontanter i omløp, sammen med en akutt mangel på arbeidskraft som har senket arbeidsledigheten til et post-sovjetisk lavpunkt på 2,6 prosent i juli, har inflasjonen blitt forverret. Denne nådde 9 prosent i juli.
Les også: Hybridkrigføring: Russlands skyggespill mot europeisk stabilitet
Elvia Nabiullina, sentralbanksjefen i Russland, har nesten mistet kontrollen over inflasjonen og har vært aggressiv med å heve rentene siden første kvartal 2023, med en ny stor økning på 200 basispunkter i juli til 18 prosentpoeng. Flere renteøkninger kan komme før årets slutt, med mindre inflasjonen stagnerer.
Inozemtsev peker på at sentralbankens beslutning om å bekjempe inflasjonen for enhver pris kan føre til økonomisk nedgang innen 2025, noe som potensielt kan øke offentlig misnøye med de økonomiske konsekvensene av pågående krig og sanksjoner. Utfallet vil avhenge av sentralbankens fleksibilitet i pengepolitikken og dens evne til å navigere utfordringene som krig, sanksjoner og svingende etterspørsel medfører.
«For første gang på ti år opplever Russland en syklisk overoppheting av økonomien, og en lang periode med høye renter er nødvendig for å kjøle ned etterspørselen,» argumenterer Nabiullina.
Denne uttalelsen står i sterk kontrast til flertallet av vestlige eksperter og politikere som hevder at sanksjonene virker og at den russiske økonomien vakler, men Inozemtsev er uenig. Han argumenterer for at de fleste av de militære keynesianistiske stimulansene som økonomien har mottatt de siste to årene, er uttømt og den eksepsjonelle veksten Russland har hatt, vil begynne å avta fra nå av.
Valget i Russland: Geopolitisk statusrapport, del 2: En sanksjonert økonomi 🔒