Aserbajdsjansk naturgassproduksjon er på vei til å overgå oljeproduksjonen i nær fremtid, drevet av store utviklingsprosjekter.
Ifølge energiforskningsfirmaet Rystad Energy forventes landets gassproduksjon å øke med 51 % innen utgangen av tiåret, og nå 40 milliarder kubikkmeter årlig, en betydelig økning fra nivåene i 2020. Dette melder Azemedia, som siterer rapporten.
Flere viktige gass- og gasskondensatfelt er under utvikling, noe som posisjonerer Aserbajdsjan for denne utvidelsen. Shah Deniz fase 2-prosjektet, som har vært operativt siden 2018, har vært en hjørnestein i denne veksten, og økte gassproduksjonen med 83 % mellom 2017 og i fjor, da produksjonen nådde nesten 36 milliarder kubikkmeter.
Shah Deniz alene bidro med omtrent 72 % av den totale gassproduksjonen, noe som forsterker dens kritiske rolle i Aserbajdsjans energilandskap.
Eksporten av aserbajdsjansk gass har fulgt denne økningen, med volum som har økt fra 9,6 milliarder kubikkmeter i 2018 til 24 milliarder kubikkmeter i fjor.
Les også: Aserbajdsjan: Nytt gassfunn kan sikre EUs eksportmål for 2027
Rundt halvparten av disse eksportene ble rettet mot Europa, mens Tyrkia og Georgia mottok resten. Aserbajdsjan har forpliktet seg til å ytterligere øke sine europeiske eksportvolumer, med et memorandum underskrevet i 2022 for å doble eksportvolumene til 20 milliarder kubikkmeter innen 2027.
For å imøtekomme denne økende eksportetterspørselen vurderer Aserbajdsjan betydelige utvidelser av rørledninger.
Planene inkluderer å doble kapasiteten til Trans Adriatic Pipeline (TAP) til 20 milliarder kubikkmeter årlig, øke Trans Anatolian Pipeline (TANAP) fra 16 til 31 milliarder kubikkmeter, og utvide Sør-Kaukasus-rørledningen til et tilsvarende nivå. Imidlertid vil disse prosjektene kreve betydelige investeringer og langsiktige forpliktelser fra europeiske kjøpere.
Landets gassproduksjon nådde over 33 milliarder kubikkmeter mellom januar og august 2024, en liten økning fra samme periode i 2023.
I kontrast har oljeproduksjonen, inkludert kondensat, sett en nedgang, noe som ytterligere understreker overgangen til gass som Aserbajdsjans dominerende energikilde.