Armenias regjering har tatt et historisk skritt ved å godkjenne et lovforslag som markerer starten på prosessen for å bli medlem av EU.
Lovforslaget sendes nå videre til nasjonalforsamlingen for behandling. Statsminister Nikol Pashinyan understreket torsdag at folk ikke bør forvente en rask tilslutning til EU. Dette melder Euro News.
– Medlemskap krever først godkjenning gjennom en folkeavstemning, sa Pashinyan.
Økt samarbeid med EU
Dagen før regjeringen støttet lovforslaget, kunngjorde utenriksminister Ararat Mirzoyan at Armenia kan inngå en ny partnerskapsavtale med EU i løpet av de kommende månedene.
– Avtalen kan blant annet føre til visumfrihet for armenske borgere, sa Mirzoyan.
Den tidligere sovjetrepublikken har de siste årene styrket båndene til Vesten og beveget seg bort fra Moskvas innflytelse.
Les også: Armenia nekter å være vert for toppmøte i Den eurasiske økonomiske union
Russlands respons
Kremls talsperson Dmitrij Peskov uttalte til nyhetsbyrået TASS at Armenia har rett til å bestemme sin egen vei.
– Dette er uten tvil landets suverene rett, sa Peskov.
Han la til at Armenia ikke kan være medlem av både EU og Den eurasiske økonomiske union (EAEU).
– Vi er sikre på at Armenias medlemskap i EAEU gir dem mange fordeler, sa han.
Lang vei mot medlemskap
Å bli medlem av EU er en omfattende og tidkrevende prosess. Så langt har bare tre tidligere sovjetrepublikker – Estland, Latvia og Litauen – oppnådd fullt medlemskap i unionen.
Armenia har flere utfordringer på veien mot medlemskap. Landet er økonomisk avhengig av Moskva og huser en russisk militærbase. I tillegg deler ikke Armenia grense med EU, noe som kan komplisere prosessen ytterligere.