29. januar, 2025

Algerie krever dekontaminering av gamle franske atomanlegg

Share

Algerie ber Frankrike ta ansvar for radioaktivt avfall etter kjernefysiske tester utført i Sahara mellom 1960 og 1966.

Algeriske myndigheter mener avfallet fortsatt utgjør en alvorlig trussel for helse og miljø, melder den franske avisen Le Point.

Algerie har økt presset på Frankrike for å rydde opp etter de sytten kjernefysiske testene som ble utført i det algeriske Sahara mellom 1960 og 1966. Den 23. januar vedtok det algeriske Senatet en ny lov som pålegger Frankrike å ta fullt ansvar for det radioaktive avfallet.

– Frankrike må ta sitt historiske, moralske og juridiske ansvar for de ødeleggende konsekvensene av atomprøvene, uttalte miljøminister Nadjiba Djilali. Hun understreket at områdene Adrar, Reggane og In Ekker fortsatt lider av alvorlig forurensning.

President Tebboune: – Frankrike må rydde opp

President Abdelmadjid Tebboune har ved flere anledninger krevd at Frankrike tar affære. I en tale i desember uttalte han:

– Du har blitt en atommakt, og du har etterlatt oss med sykdommer. Kom og rydd opp – vi bryr oss ikke om pengene dine.

Tebboune har tidligere, blant annet i et intervju med det franske magasinet Le Point i 2021, krevd en opprydding av atomtestområdene. Han gjentok kravet i oktober i fjor og påpekte at befolkningen fortsatt lider av senskader etter testene.

Langvarige forhandlinger og forsinkelser

Til tross for at en avtale om dekontaminering ble inngått mellom Algeries tidligere president Abdelaziz Bouteflika og Frankrikes daværende president François Hollande i 2012, har det vært liten fremgang. Algeriske myndigheter har gjentatte ganger uttrykt frustrasjon over manglende handling.

I 2007 opprettet Algerie og Frankrike en felles arbeidsgruppe for å kartlegge atomforurensningen, men etter et møte i 2016 har det vært stillstand.

Les også: Marokkos konge hyller fransk støtte i Vest-Sahara-konflikten

– Frankrike må overlevere de topografiske kartene som viser hvor det farlige avfallet er begravd, sa general Saïd Chengriha i 2021. Han ba sin franske motpart om støtte til rehabiliteringsarbeidet i Reggane og In Ekker, men hittil har disse kartene ikke blitt overlevert.

Helsekonsekvenser og miljøtrusler

Professor Mostéfa Khiati, som har forsket på helseeffektene av atomprøvene, advarer om en kraftig økning i krefttilfeller i områdene rundt teststedene.

– Dessverre har det ikke blitt gjennomført noen epidemiologisk undersøkelse for å dokumentere skadeomfanget, påpekte Khiati.

Internasjonale organisasjoner, som Den internasjonale kampanjen for å avskaffe atomvåpen (ICAN), har flere ganger oppfordret Frankrike til å bidra til opprydding.

– Størstedelen av avfallet ligger åpent og utgjør en alvorlig helserisiko for lokalbefolkningen, advarer ICAN.

Fransk stillhet skaper spenning

Algeriske myndigheter mener mangelen på tiltak fra Frankrike skyldes de hemmelige klausulene i Evian-avtalen fra 1962, som tillot Frankrike å fortsette sine tester frem til 1967. De hevder at det har skapt et tabu rundt temaet i flere tiår.

– Først i 1996 ble atomprøvene offisielt omtalt av en algerisk minister, påpekte en fagjournalist.

Spørsmålet om dekontaminering av de tidligere testområdene forblir et sensitivt tema i forholdet mellom Algerie og Frankrike, og kravet om ansvarliggjøring vil trolig stå sentralt i de bilaterale relasjonene fremover.

Algerie som Europas nye energipartner

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt