6. desember, 2024

Marokkos konge hyller fransk støtte i Vest-Sahara-konflikten

Share

Kongen av Marokko feirer en viktig diplomatisk seier etter at Frankrike endret sin holdning til Vest-Sahara. Med støtte fra store nasjoner som USA og Spania, markerer dette et betydelig skifte. 

Marokkos konge Mohammed VI har bekreftet at løsning av suverenitetskonflikten over Vest-Sahara er den drivende kraften bak Rabats utenrikspolitikk. Han roste diplomatiske seire og framhevet dem som fremskritt mot å løse den tiårige konflikten til fordel for Marokko. Dette meldte Radio France International.

Under en årlig tale til medlemmer av det marokkanske parlamentet på fredag, bemerket kongen at USA, Spania og nylig Frankrike har støttet Marokkos autonomiplan for det omstridte territoriet Vest-Sahara.

Han takket den franske presidenten Emmanuel Macron for hans «oppriktige støtte til Saharas morokkanske karakter».

– Det er derfor den franske republikken støtter Marokkos suverenitet over hele Sahara-territoriet, sa han.

Mohammed VI inviterte Macron til å besøke Marokko etter at Frankrike endret sin posisjon i juli, en gest som gjenspeiler at forholdet mellom Paris og Rabat har varmet opp.

Det omstridte territoriet – som Marokko betrakter som sine «sørlige provinser» – er blant de mest sensitive temaene i det nordafrikanske kongeriket og et vanlig tema i kongelige taler.

Marokko har oppfordret land som er økonomiske- og sikkerhetspartnere, samt håndterer migrasjon, til å støtte sin autonomiplan fra 2007, som vil gi Marokko suverenitet over regionen.

Dette kan imidlertid risikere å provosere Algerie – en nøkkelaktør i konflikten samt sikkerhetspartner og gassleverandør til mange av de samme landene.

Les også: Frankrike anerkjenner marokkansk suverenitet over Vest-Sahara: – Eneste løsning på konflikten

Vest-Sahara er en tidligere koloni som har vært et lynavleder i regional politikk siden 1970-tallet.

FN kategoriserer det som et av Afrikas siste «territorier uten selvstyre» og har siden 1979 anerkjent en uavhengighetsbevegelse kalt Polisario Front som en legitim representant for sahrawi-folket.

Mesteparten av territoriet kontrolleres av Marokko, mens Polisario opererer fra flyktningleirer i Algerie, som støtter dem både økonomisk og politisk.

Forsøk på å løse konflikten går tilbake til 1991, da FN formidlet en våpenhvile og forhandlinger begynte om territoriets fremtid.

Med diskusjonene lenge har stanset har Marokko søkt anerkjennelse blant sine politiske og økonomiske allierte, mens Polisario har fulgt juridiske veier og utfordrer Marokkos krav i internasjonale domstoler.

USA støttet Marokkos plan som en del av en avtale som så Marokko normalisere sine bånd med Israel i 2020. Land som Saudi-Arabia og 18 medlemsland i Den europeiske union har siden fulgt etter, ifølge Marokkos overslag.

I juli endret Frankrike sin langvarige posisjon for å begynne å støtte Marokkos plan. Algerie trakk deretter sin ambassadør fra Frankrike, og presidenten utsatte ubegrenset et planlagt besøk til Paris.

Marokko: Europas viktigste allierte i Nord-Afrika

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt