Afghanistan og Usbekistan har undertegnet avtaler verdt milliarder for å styrke økonomisk samarbeid. Dette markerer et viktig skritt i forbedringen av forholdet mellom de to nabolandene.
Taliban har kunngjort handels- og investeringsavtaler til en verdi av 2,5 milliarder dollar med Usbekistan. Dette ble bekreftet under et besøk i Kabul av Usbekistans statsminister Abdullah Aripov, den høyest rangerte utenlandske tjenestepersonen som har besøkt Afghanistan siden Taliban tok tilbake kontrollen for tre år siden, skriver IntelliNews.
Målet er å tiltrekke utenlandske investeringer og styrke den økonomiske stabiliteten. Sektorene som er dekket inkluderer landbruk, energi, infrastruktur og produksjon. Avtalene inkluderer 12 investeringsavtaler til en verdi av 1,4 milliarder dollar og 23 handelsavtaler verdt 1,1 milliarder dollar.
Disse avtalene forventes å styrke de økonomiske båndene mellom de to landene betydelig. En handelsavtale mellom de to landene vil tre i kraft 1. oktober. Denne avtalen fjerner toll på 14 produkter og letter handelen. Også flere separate avtaler ble inngått for å utvide åpningstidene ved Ayritom-Khayraton grenseposten og lette prosedyrer for utstedelse av tillatelser.
Les også: Taliban holdt militærparade med forlatt amerikansk forsvarsmateriell
Til tross for utfordringer, har Taliban forsøkt å forbedre båndene med naboland som Usbekistan, som har blitt en viktig handelspartner. Handelen mellom de to nasjonene nådde omtrent 461,4 millioner dollar i første halvdel av 2024, en økning på 24,5 prosent sammenlignet med samme periode i 2023.
Usbekistans president Shavkat Mirziyoyev har understreket behovet for regionalt samarbeid med Afghanistan og oppfordret det internasjonale samfunnet til å engasjere seg i dialog med Talibans regjering.
Til tross for internasjonal kritikk av Talibans politikk, spesielt med hensyn til kvinners rettigheter og utdanning, har islamistgruppen avvist kritikken som innblanding i Afghanistans interne anliggender og hevdet at deres politikk stemmer overens med lokale kulturelle og religiøse normer. Dette har komplisert anstrengelser for å sikre bredere internasjonal anerkjennelse og støtte, og etterlater Taliban stort sett avhengig av regionale allierte som Usbekistan.
Nytt FN-forsøk mislyktes: Taliban nekter kvinner utdanning og arbeid