19. september, 2024

Intense kamper i Mali: Russiske leiesoldater med store tap

Share

I en dramatisk konfrontasjon i Malis nordlige regioner møtte landets hær, støttet av russiske allierte, betydelige tap i en intens kamp mot separatister.

De militære lederne i det vestafrikanske landet, som tok makten i et kupp i 2020, har prioritert å gjenerobre hele landet fra separatist- og jihadiststyrker. Spesielt har de fokusert på Kidal, en pro-uavhengighetsbastion i nord. Dette melder Moscow Times.

«Azawad-krigere har kontroll i Tinzaouatene og lenger sør i Kidal-regionen,» uttalte Mohamed Elmaouloud Ramadane, talsmann for en allianse av hovedsakelig Tuareg-separatistiske væpnede grupper kalt CSP-DPA. «Russiske leiesoldater og maliske væpnede styrker har flyktet,» la han til. «Andre har overgitt seg.»

«Den maliske hæren har trukket seg tilbake,» fortalte en lokal politiker til AFP, og refererte til minst 17 døde i en foreløpig opptelling. «CSP-folkene er fortsatt i Tinzaouaten. Hæren og Wagner er ikke lenger der,» sa han, med henvisning til den russiske leiesoldatgruppen.

En tidligere FN-arbeider i Kidal uttalte at «minst 15 Wagner-krigere ble drept og arrestert etter tre dager med kamper» og la til at «CSP-opprørerne har tatt ledelsen i det som skjedde i Tinzaouaten.»

Mossa Ag Inzoma, et medlem av separatistbevegelsen, hevdet at «dusiner og dusiner» av Wagner-krigere og soldater hadde blitt drept eller tatt til fange.

Den maliske hæren hevdet på sin side at deres enheter, som hadde patruljert i Tinzaouaten i tre dager, hadde startet «retrograde»-operasjoner (red. amn tilbaketrekning) mellom fredag og lørdag.

– Voldsomme kamper fortsetter mot koalisjonen av terrorister, uttalte hæren i en pressemelding.

– Området forblir under overvåkning og situasjonen blir spesielt overvåket. Fem terroristmål hadde blitt vellykket håndtert, la hæren til.

Les også: Russlands fremrykning i Afrika fortsetter

Den maliske hæren kommuniserer sjelden sine tap, og press fra den styrende juntaen, sammen med væpnede grupper, har stilnet de fleste uavhengige informasjonskilder i kampområdene.

Fredag rapporterte junta-hæren at et helikopter foretok en nødlanding etter å ha støtt på «vanskeligheter.» Ifølge CSP-talsmannen hadde separatistene truffet et helikopter, noe som førte til at det styrtet.

Kamper i en skala som ikke er sett på flere måneder, brøt ut torsdag mellom hæren og separatister i Tinzaouaten, nær grensen til Algerie, etter at hæren kunngjorde at de hadde tatt kontroll over In-Afarak, et kommersielt knutepunkt i Kidal.

Separatistgrupper mistet kontrollen over flere distrikter i 2023 etter en militæroffensiv hvor junta-styrkene tok Kidal, den pro-uavhengige nordlige bastionen og et hovedmål for regjeringen.

Det har vært flere anklager om menneskerettighetsbrudd mot sivilbefolkningen fra hæren og Wagner-styrkene. Maliske myndigheter har avvist anklagene.

Mali har vært preget av vold fra jihadist- og kriminelle grupper siden 2012. En junta ledet av oberst Assimi Goita tok makten i 2022 og brøt landets tradisjonelle allianse med Frankrike til fordel for Russland.

Sahels skjebne etter militærkupp og tapte vestlige militærbaser 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt