20. september, 2024

Militært partnerskap blomstrer mellom Iran og Armenia

Share

Midt i skiftende regionale allianser har Iran og Armenia formalisert en betydelig våpenavtale, en strategisk manøver som styrker deres militære og diplomatiske bånd.

Iran og Armenia har nylig inngått en omfattende våpenavtale verdt 500 millioner dollar, som ble rapportert av Iran International den 24. juli. Denne avtalen inkluderer en rekke militært utstyr som Iran skal levere til Armenia, deriblant avanserte droner som Shahed 136 og Mohajer, samt flere luftvernmissiler som 3rd Khordad og Arman, skriver Long War Journal.

Avtalen markerer en viktig utvikling i forholdet mellom de to nasjonene, spesielt etter at et tiår lang FN-embargo, som forhindret Iran i å selge eller kjøpe konvensjonelle våpen, løp ut i 2020 Etter at våpenembargoen utløp, har Iran utvidet sin innflytelse i det globale våpenmarkedet, spesielt i Afrika, hvor de i 2013 hadde infiltrert markedet med store mengder ulovlige våpen.

Den diplomatiske dynamikken i Sør-Kaukasus-regionen har endret seg betydelig de siste årene, som følge av den andre krigen om Nagorno-Karabakh. Den nye avtalen med Armenia viser Irans økende tekniske kapasiteter og dets vilje til å styrke båndene til nærliggende allierte under endrede geopolitiske forhold.

Les også: Hva kan Europa gjøre for Armenia?

I tillegg har Iran og Armenia styrket sine diplomatiske bånd gjennom en rekke høynivåmøter de siste månedene, med spesielt fokus på grensespørsmål knyttet til konflikten mellom Armenia og Aserbajdsjan. Under et møte tidlig i mai, hvor Irans øverste leder Ali Khamenei og Armenias statsminister Nikol Pashinyan deltok, ble det uttrykt dype bekymringer over eventuelle endringer i grensene mellom de to nabolandene. Disse samtalene har understreket hvor kritiske slike endringer kan være for regional stabilitet.

Fra et militært perspektiv fyller Iran et strategisk vakuum som har oppstått etter Russlands tilsynelatende uvilje til å støtte Armenia i de siste konfliktene med Aserbajdsjan. Armenias beslutning om å trekke seg fra den Moskva-ledede Collective Security Treaty Organization og søke støtte utenfor tradisjonelle allianser, inkludert et NATO-toppmøte Armenias utenriksminister nylig deltok på, illustrerer Yerevans behov for nye sikkerhetsgarantier.

Avtalen har også større implikasjoner for regional maktbalanse. Iran ser tydeligvis en mulighet til å motvirke Israels økende innflytelse i Aserbajdsjan, spesielt gitt den avgjørende rollen israelske droner spilte under konflikten i Nagorno-Karabakh i 2020. Ved å styrke Armenias militære kapasitet med avanserte droner, posisjonerer Iran seg som en nøkkelspiller som kan utfordre den israelske teknologiske dominansen i regionen. Samtidig sender Armenia og Iran et tydelig diplomatisk signal ved å anerkjenne Palestina som en stat rett før våpenavtalen ble inngått, noe som understreker deres felles standpunkt mot land som støtter Israel.

Står Armenia alene? En fremtid uten Russlands beskyttelse 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt