18. oktober, 2024

USA og Canada avskjærer russiske og kinesiske jagerfly ved Alaska

Share

Den amerikansk-kanadiske luftforsvarskommandoen betrakter ikke flyaktiviteten som en trussel, men vil fortsette å overvåke bevegelser nær Nord-Amerika.

NORAD, som er en felles luftforsvarskommando for USA og Canada, har oppdaget russiske og kinesiske bombefly nær Alaska. Selv om de holdt seg i internasjonalt luftrom, følger NORAD nøye med på aktiviteten. Dette melder Euronews. 

På onsdag kom NORAD med en uttalelse om at denne aktiviteten fra Russland og Kina ikke anses som en trussel. Likevel vil de fortsette å overvåke bevegelser nær Nord-Amerika og møte tilstedeværelse med tilstedeværelse.

De fire bombeflyene, to fra hvert land, patruljerte over vannene i Tsjuktsjerhavet, Beringhavet og Nord-Stillehavet. Det russiske forsvarsdepartementet bekreftet torsdag at patruljene ble gjennomført i henhold til internasjonal lov, og insisterte på at de ikke krenket amerikansk luftrom.

Les også: Kinesiske krigsskip i Alaska: Et signal til vesten

Gruppen inkluderte Tu-95MS strategiske missilbærere og H-6K strategiske bombefly, eskortert av Su-30SM og Su-35S jagerfly. Oppdraget, som varte i over fem timer, ble også fulgt av jagerfly fra andre land, ifølge det russiske forsvarsdepartementet.

Russiske og kinesiske styrker gjennomførte også en felles luftpatrulje sist uke, som en del av det militære samarbeidet mellom de to landene for 2024. Oppdraget, som inkluderte strategiske bombefly fra begge nasjoner, varte i over fem timer.

Under flyvningen fulgte jagerfly fra andre land dem, ifølge departementet, som ikke ga ytterligere detaljer. Kinas forsvarsdepartement bekreftet også at de strategiske luftpatruljene fant sted, i tråd med en årlig militær samarbeidsplan.

Dette skjer mindre enn to uker etter at marinekrefter fra Kina og Russland startet en felles militærøvelse. Øvelsen begynte bare dager etter at NATO-allierte beskrev Beijing som en «avgjørende støttespiller» for Russland.

USA lanserte ny strategi for Arktis

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt