18. oktober, 2024

Blodige protester i Bangladesh: Portforbud og militæret i gaten

Share

De omfattende studentprotestene i Bangladesh mot det kontroversielle kvotesystemet har ført til alvorlige sammenstøt med politiet, hvor over 115 mennesker har mistet livet.

Soldater patruljerte Bangladeshs byer etter at myndighetene innførte et landsdekkende portforbud for å få kontroll på dødelige studentprotester. Portforbudet trådte i kraft ved midnatt, og statsminister Sheikh Hasinas kontor beordret militæret til å utplassere tropper etter at politiet ikke har klart å dempe kaoset, skriver Wion

Studentene protesterer mot kvotesystemet som reserverer over halvparten av stillingene i offentlig sektor for bestemte grupper, inkludert barn av veteraner fra frigjøringskrigen i 1971. Minst 115 personer har mistet livet i sammenstøtene mellom studenter og politiet, ifølge AFP.

Portforbudet skal vare til minst klokken 10 søndag lokal tid, rapporterte statlige medier. Gater i hovedstaden Dhaka var nesten øde ved daggry, med tropper som patruljerte til fots og i pansrede kjøretøy. Senere på dagen vendte tusenvis tilbake til gatene i boligområdet Rampura, der politiet skjøt med skarpt mot mengden og såret minst én person, ifølge AFP.

En politimann fortalte nyhetsbyrået at 150 betjenter var innlagt på sykehus, og ytterligere 150 hadde fått førstehjelp. To ble drept.

Fredag ble tre personer drept da politiet slo ned de vedvarende protestene mot kvotene, til tross for et forbud mot offentlige forsamlinger. Reuters rapporterte at politiet brukte tåregass for å spre demonstranter i enkelte områder.

Les også: Hvorfor forlater bangladeshere et blomstrende hjemland?

Uroen, som er den største siden statsminister Hasina ble gjenvalgt i år, er også drevet av høy arbeidsledighet blant unge, som utgjør nesten en femtedel av landets befolkning på 170 millioner. Noen analytikere mener at volden nå også skyldes bredere økonomiske problemer, som høy inflasjon og synkende reserver.

Rundt 1.500 personer er så langt skadet. Telekommunikasjonen i landet ble forstyrret, og nyhetskanaler gikk av luften. Myndighetene kuttet noen mobiltjenester for å forsøke å dempe uroen. Lokale medier rapporterte at togtrafikken ble stanset landsdekkende da demonstranter blokkerte veier og kastet steiner på sikkerhetsstyrker.

USAs ambassade i Dhaka utstedte en advarsel hvor de sa at protestene spredte seg, med voldelig sammenstøt over hele hovedstaden. Situasjonen var «ekstremt ustabil», ifølge ambassaden.

Uroen har tvunget hundrevis av indiske studenter i Bangladesh til å reise hjem. Det indiske utenriksdepartementet uttalte at 778 indiske studenter hittil har returnert til India gjennom ulike grenseoverganger. I tillegg har rundt 200 studenter returnert med rutefly gjennom Dhaka og Chittagong flyplasser. Studenter fra Nepal og Bhutan har også fått hjelp.

Bangladesh avviser amerikansk kritikk etter voldelige demonstrasjoner

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt