6. oktober, 2024

Vestafrikansk blokk risikerer oppløsning

Share

En ny politisk krise ulmer i Vest-Afrika, der juntaene i tre nøkkelland vurderer å forlate ECOWAS, noe som kan forverre sikkerhetssituasjonen i regionen

Det økonomiske fellesskapet av vestafrikanske stater (ECOWAS) uttrykte søndag bekymring for en potensiell oppløsning og økende usikkerhet i regionen etter at juntaene i Burkina Faso, Mali og Niger tydeliggjorde sine intensjoner om å forlate blokken ved å undertegne en traktat om å opprette en konføderasjon, melder Reuters.

Traktaten for Alliansen av Sahel-stater, som ble signert lørdag, understreker de tre landenes beslutning om å vende ryggen til det 15-medlems ECOWAS, som har oppfordret dem til å gjenoppta demokratisk styresett.

Presidenten for ECOWAS-kommisjonen, Omar Touray, bemerket at fri bevegelighet og et felles marked for 400 millioner mennesker var blant de viktigste fordelene med den nesten 50 år gamle blokken, men at disse fordelene nå står i fare hvis de tre landene trekker seg.

Finansiering av økonomiske prosjekter verdt over 500 millioner dollar i Burkina Faso, Mali og Niger vil kunne også bli stoppet eller suspendert, fortalte Touray på et ECOWAS-toppmøte i Nigerias hovedstad Abuja.

Les også: Sahels skjebne etter militærkupp og tapte vestlige militærbaser 🔒

– Gitt disse fordelene, er det tydelig at en oppløsning ikke bare vil forstyrre friheten til å bevege seg og bosetting av folk, men det vil også forverre usikkerheten i regionen, sa han.

Touray la til at utmeldingen av de tre landene vil være et stort slag mot sikkerhetssamarbeidet, spesielt når det gjelder etterretningsdeling og deltakelse i kampen mot terrorisme.

ECOWAS-ledere møttes på et toppmøte for å vurdere konsekvensene av traktaten fra Alliansen av Sahel-stater. Denne alliansen, som ble opprettet av juntaene som tok makten gjennom en rekke statskupp i de tre landene fra 2020 til 2023, har siden kuttet både militære og diplomatiske bånd med regionale samarbeidspartnere og vestlige nasjoner.

En beslutning om en regional beredskapsstyrke for bekjempelse av terrorisme og en regional valuta vil også bli tatt, ifølge Touray.

Jihadismens stille marsj gjennom Afrika 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt