Samtaler mellom Kosovo og Serbia mislyktes igjen etter at Kosovos statsminister Albin Kurti trakk seg fra møtet, med henvisning til uoppfylte krav fra serbisk side.
Kosovos statsminister Albin Kurti har bestemt seg for å trekke seg fra samtaler med Serbia, noe som er et nytt tilbakeslag for normaliseringsarbeidet, skriver IntellieNews.
Serbias president Aleksandar Vucic og Kosovos statsminister Albin Kurti møttes ikke samtalene 26. juni, da Kurti nektet å delta på grunn av uenighet om uoppfylte forutsetninger Det mislykkede møtet er nok et tilbakeslag i Pristina-Beograd-dialogen, ett år etter signeringen av Ohrid-avtalen, som hadde som mål å revitalisere normaliseringsprosessen mellom de to balkanske nabolandene.
EUs høyrepresentant Josep Borrell uttalte at Kurti nektet å delta fordi Serbia ikke hadde gått med på tre betingelser: Å formalisere grunnleggende avtaler, trekke tilbake et brev fra Serbias tidligere statsminister Ana Brnabic som uttrykte reservasjoner om normalisering, og overlevere Milan Radoicic og hans paramilitære gruppe til Kosovos myndigheter.
Vucic avviste Kurtis krav som et forsøk på å tvinge Serbia til å anerkjenne Kosovo, noe Beograd er sterkt imot.
Les også: Risikoen for en ny krig Bosnia øker
– Nå har de [kosovosiden] kommet med flere krav, men egentlig handler det om anerkjennelse, det koker ned til det, det går i sirkler – de vil ha de jure anerkjennelse, sa Vucic.
De mislykkede samtalene viser avstanden mellom de to sidene. Vucic anklager Kurti for å finne på nye forutsetninger for å unngå dialog, og påpeker at Pristina ikke har overholdt løfter gitt for over ti år siden, spesielt angående opprettelsen av et samfunn av serbiske kommuner.
– Den serbiske siden har håndtert mange saker, fra rettsvesen, påtalemyndighet, regionalt politi, bilskilter, personlige dokumenter og alt annet. De har ikke gjort noe, bortsett fra å torturere og terrorisere serberne fra tid til annen og utvise dem fra deres hjem, hevdet Vucic.
Kurtis beslutning om å trekke seg fra samtalene vil sannsynligvis forverre spenningene og utdype mistilliten mellom de to sidene. Dette vil neppe bli godt mottatt i Brussel, som nå møter et nytt tilbakeslag i sine forsøk.
Ukrainakrigen tegner en bue av ustabilitet fra Balkan til Kaukasus