28. september, 2024

Reduser avhengigheten av Kina, ikke send skip til Indo-Stillehavet

Share

Europas strategi i Indo-Stillehavet må endres, med fokus på økonomiske tiltak fremfor sporadiske militære besøk.

Fred Sengers, en nederlandsk forsker på det moderne Kina, mener at Europas forpliktelse til Indo-Stillehavet trenger en realistisk tilnærming. Han hevder at å sende noen få marinefartøy på besøk hvert andre år ikke vil hjelpe landene i regionen. I stedet bør europeiske nasjoner fokusere på å redusere sin økonomiske avhengighet av Kina, skriver han i The Diplomat.

Han trekker fram en hendelse den 6. juni, der det nederlandske forsvarsdepartementet uttalte at marinefartøyet HNLMS Tromp ble trakassert av kinesiske jagerfly og et helikopter i Øst-Kinahavet. Den nederlandske fregatten var der for å støtte en internasjonal oppgave for å overvåke FNs sanksjoner mot Nord-Korea.

I 2022 annonserte den nederlandske regjeringen at de ville sende et marinefartøy til Indo-Stillehavet annethvert år for å vise sin vilje til å forsvare felles verdier og interesser med partnerland i regionen. Forsvarsminister Kajsa Ollongren uttalte at sikkerheten i Indo-Stillehavet og Europa er nært knyttet sammen under et nylig besøk i Sør-Korea. Hun påpekte at trygge og frie sjøveier i regionen er av global betydning.

Les også: Kinesiske jagerfly truet nederlandsk marinefartøy

Imidlertid mener Sengers at disse besøkene øker spenningene i regionen uten å bidra til stabilitet. Han peker på at europeiske mariner har redusert kapasitet og står overfor økende utfordringer nærmere hjemmet. Viktig infrastruktur til havs, som vindparker og kabler, er sårbare og trenger beskyttelse, spesielt med trusselen fra Russland i bakhodet.

Sengers argumenterer videre med at regelmessige militære tilstedeværelser i Asia forsterker kinesernes oppfatning av at europeiske land følger USAs geopolitiske agenda. Dette kan skade forholdet mellom Europa og Kina, og gjøre det vanskeligere for EU å spille en modererende rolle mellom USA og Kina.

I stedet for marinefartøy mener Sengers at Europa bør utvikle en sivil politikk overfor Indo-Stillehavet. Flere handels- og investeringsavtaler vil hjelpe regionale land å diversifisere sine økonomier og redusere avhengigheten av Kina. Europeiske regjeringer kan også støtte partnere i regionen gjennom diplomatisk opplæring, levering av kystvaktutstyr, og styrking av vitenskapelig samarbeid og studentutveksling.

Disse tiltakene vil gi mer konkrete fordeler for landene i Indo-Stillehavet enn et marinefartøy som dukker opp annethvert år.

Hangaskipet Fujians fullfører sin første sjøreise: En ny tid for Kinas marine

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt