28. september, 2024

IDF-talsmann i offentlig feide med Netanyahu: – Hamas kan ikke ødelegges

Share

Høytstående talsmann i Israels forsvarsstyrker (IDF) stiller spørsmål ved gjennomførbarheten av målet om en «total seier» i sjelden offentlig utfordring til statsministeren.

En konflikt mellom Israels statsminister Benjamin Netanyahu og landets militære ledelse blir stadig mer åpenlyst etter at militærets talsmann, Daniel Hagari, uttalte at Netanyahus mål om å ødelegge Hamas i Gaza er uoppnåelig. «Ideen om at vi kan ødelegge Hamas eller få Hamas til å forsvinne er misvisende for publikum,» sa Hagari til israelsk fjernsyn onsdag kveld, melder Wall street Journal.

Dette var en sjelden direkte kritikk fra militæret av hvordan Netanyahu har beskrevet hovedmålet med krigen i Gaza, som han sier er «total seier» over Hamas og å returnere israelske gisler holdt av gruppen. Statsministerens kontor svarte raskt på Hagaris kommentarer. «Sikkerhetskabinettet ledet av statsminister Netanyahu definerte ødeleggelsen av Hamas’ militære og styrende kapasiteter som et av krigens mål. IDF er selvfølgelig forpliktet til dette,» sa kontoret, med henvisning til Israel Defense Forces.

Denne utvekslingen illustrerer måneder med økende spenninger mellom Netanyahu og landets militære ledelse, som hevder at Hamas bare kan beseires hvis Israel erstatter det med en annen styringsmyndighet i Gaza. I løpet av mer enn åtte måneder med krig har det israelske militæret invadert store deler av Gaza, bare for å se Hamas gjenopprette seg når israelske styrker trekker seg tilbake. «Det vi kan gjøre, er å dyrke frem noe annet, noe som kan erstatte det,» sa Hagari onsdag. «Politikerne vil bestemme» hvem som skal erstatte Hamas, la han til.

Les også: Endret dynamikk: Israel navigerer i et turbulent forhold til Kina 🔒

Netanyahu har avvist en rekke forslag om mulige alternativer til Hamas, inkludert en amerikansk plan om å bringe inn den palestinske myndigheten og arabiske oppfordringer til en palestinsk enhetsregjering som inkluderer Hamas. Noen militære analytikere og tidligere israelske tjenestepersoner har stilt spørsmål ved om det noen gang vil være mulig å installere en ny regjering i Gaza, gitt at Hamas har klart å overleve det israelske militære angrepet.

Den økende konflikten med militærledelsen kommer samtidig som Netanyahu også er under press fra Biden-administrasjonen for å akseptere et våpenhvileforslag som president Biden sa ville føre til en slutt på krigen. Denne uken åpnet Netanyahu en ny strid med administrasjonen, og beskyldte USA for å holde tilbake våpen og ammunisjon fra Israel. Det hvite hus avviste påstandene og sa at de bare hadde stoppet en forsendelse av bomber på grunn av bekymringer for mulige sivile tap i Israels operasjon i Rafah, sørlige Gaza.

Mer enn 37.000 mennesker har blitt drept i Gaza siden krigens start, de fleste av dem sivile, ifølge palestinske tjenestemenn. Israelsk bombing har også redusert store deler av Gaza til ruiner og tvunget over en million mennesker til å flykte fra sine hjem. Angrepet på det sørlige Israel 7. oktober, ledet av Hamas, drepte rundt 1 200 mennesker, hvorav de fleste var sivile, ifølge israelske myndigheter. Hamas tok også rundt 250 gisler, hvorav dusinvis fortsatt er i fangenskap i Gaza.

Kynisk spill: Kinas diplomatiske sjonglering mellom Iran og Israel 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

1 kommentar

Les mer

Siste nytt