28. september, 2024

Krimbroen i kryssilden: Russland frykter angrep og forsterker forsvar

Share

Med økt risiko for ukrainske angrep styrker Russland forsvarsverkene ved Krimbroen, en avgjørende del av infrastrukturen i krigen mot Ukraina.

Russland øker sikkerheten rundt Krimbroen i Kerch, en bro som allerede har blitt angrepet to ganger og er et prioritert mål for Ukraina. Til tross for betydelige forsvarstiltak, gjenstår det usikkerhet om de vil være tilstrekkelige, ifølge Naval News.

Et nytt forsvarslag, bestående av prammer som er fortøyd etter hverandre, har blitt lagt til utenfor hovedbroen. Dette tillegget utfyller det eksisterende indre laget av nett og flytende sperrer. Detaljer om disse forsterkningene vises i satellittbilder og videoopptak. Noen av prammene ser ut til å kunne flyttes frem for å blokkere skipstrafikken under broen ved behov. I november 2018 brukte Russland skip for å sperre for den ukrainske marinen. Denne nye barrieren er plassert lenger fra broen og har som mål å også beskytte støttepilarene mot angrep.

Siden invasjonen startet i 2022, har Russland bygget opp forsvar rundt broen. Anti-luftskyts, røykmaskiner, radarreflekterende prammer, sperrer og krigsskip er alle tatt i bruk. Likevel har noen av disse forsvarselementene vist seg å være utilstrekkelige. I mars 2024 ble patruljeskipet Sergey Kotov senket av ukrainske førerløse fartøy mens det beskyttet broen.

Les også: Ukrainakrigen tegner en bue av ustabilitet fra Balkan til Kaukasus

Ukraina har allerede truffet broen to ganger med suksess. Den 8. oktober 2022 eksploderte en bombe, skjult i en lastebil, sør for hovedspennet på broen. Eksplosjonen ødela flere deler av broen og skadet jernbanebroen, noe som førte til måneder med reparasjoner og transportrestriksjoner. Den 17. juli 2023 traff Ukraina broen igjen, denne gangen med et førerløst fartøy kalt ‘Sea Baby’. Eksplosjonen løftet og slapp en del av broen.

Disse tiltakene viser at Russland tar trusselen fra ukrainske førerløse fartøy alvorlig. Krimbroen er kritisk for Russland, ettersom den er en sentral forsyningsrute for invasjonen av Ukraina. Jernbanelinjen er spesielt viktig for transport. Broen, som ble bygget i 2016 etter Russlands annektering av Krim, er også et viktig politisk symbol for Kreml. Russland har prøvd å begrense transporten av sensitive laster over broen, som drivstoff og ammunisjon, og har i stedet brukt marinefartøy og ferger til å frakte disse til Krim. Likevel har suksessfulle ukrainske angrep på disse skipene og fergene betydd at slike laster igjen kan bli nødt til å krysse broen.

Broen er fortsatt et strategisk mål for Ukraina. 

Ukraina tar et nytt skritt med avansert selvmordsdrone

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt