18. oktober, 2024

Lærdommer fra D-dagen former Kinas Taiwan-strategi

Share

Gjennom studier av alliert taktikk fra D-dagen, forbereder Kina seg på en strategisk manøver over Taiwanstredet.

Kina studerer den allierte landgangen i Normandie for å planlegge en invasjon av Taiwan. Dette fremgår av en analyse publisert på kinesisk i avisen Guofang Bao. Analytikerne har fokusert på hvordan alliert luftmakt forhindret tyske styrker i å organisere motstand mot landgangen, skriver The Diplomat.

Tidligere i år påpekte eksperter at en kinesisk invasjon av Taiwan vil kreve en angrepsstyrke på en skala lik den allierte invasjonen av Normandie under andre verdenskrig. Det kinesiske militæret, Folkets frigjøringshær, har i tiår studert alle aspekter ved Normandie-kampanjen.

Spesielt har kinesiske planleggere lagt merke til bruken av sjøminer og minesveipere som spilte en viktig rolle under D-dagen. De har også vurdert behovet for å blokkere Taiwanstredet på lignende måte for å støtte en invasjon.

Luftoverlegenhet er et annet sentralt tema de har lært fra, med henvisning til at de allierte hadde en dominerende kontroll over himmelen, noe som var avgjørende for deres suksess. Dette førte til at tyske forsyningslinjer og radarsystemer ble ødelagt, og viktige tyske punkter ble slått ut.

Les også: Kina igangsetter «straffe»-militærøvelser rundt Taiwan

Kinesiske kilder understreker viktigheten av luftbårne operasjoner, noe som skapte kaos bak de tyske linjene, og understreker nødvendigheten av å ta risikoer i operasjoner.

Endelig poengterer kinesiske analyser at overraskelse og avledning er avgjørende for å lykkes i amfibisk krigføring. De viser til hvordan de allierte narret tyskerne til å forsvare Calais sterkt, mens Normandie var svakt forsvarlig, noe som ga de allierte en fordel.

Disse vurderingene viser at selv om mange vestlige forsvarsanalytikere tviler på Kinas evne til å gjennomføre en så kompleks operasjon, har PLA visse fordeler som Eisenhower ikke hadde, inkludert tilgang til satellitter og droner.

Det er viktig å huske på at selv med heltemotet på D-dagen var de totale tapene relativt små, og Kina vil sannsynligvis være forberedt på større tap. Strateger som virkelig forstår hva som skjedde under D-dagen, vil innse at Kina faktisk kunne utføre en fullskala invasjon. F

Kina trapper opp militærøvelser rundt Taiwan

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt