7. oktober, 2024

Politisk storm på fransk høyreside: Partileder nekter å gå av etter eksklusjon

Share

Etter å ha inngått en allianse med Rassemblement National, utfordrer Eric Ciotti sitt eget parti ved å nekte å akseptere sin eksklusjon fra Les Républicains, melder Le Monde.

Onsdag 12. juni kunngjorde det franske konservative partiet, Les Républicains (LR), at de hadde fjernet partileder Eric Ciotti etter hans beslutning om å inngå en allianse med det ytre-høyrepartiet Rassemblement National (RN) før de forestående nyvalgene. Annie Genevard, parlamentsmedlem fra LR, uttalte at partiet nå vil presentere sine kandidater til det franske folket med en tydelig og uavhengig linje. Nyvalgene, som er satt til 30. juni og 7. juli, ble annonsert av president Emmanuel Macron som et resultat av hans store nederlag i de europeiske valgene.

Ciotti, som nylig ble ekskludert fra LR, fastholdt sin posisjon som partileder i en uttalelse på CNews TV-kanal onsdag kveld. Han hevdet at kun partiets medlemmer kunne frata ham denne legitimiteten. På tross av sin eksklusjon, benektet Ciotti at han hadde forlatt lederrollen og proklamerte at han fortsatt var, og ville forbli, partiets president.

Les også: Det rustne og det gylne Frankrike: Valg-geopolitikk i Frankrike

På tirsdag avslørte Ciotti sin valgavtale med RN, noe som overrasket mange innad i hans eget parti og førte til betydelig reaksjoner. På CNews forsvarte han sin avgjørelse ved å uttale at han så at hans politiske familie var fullstendig blokkert og revet mellom divergerende standpunkter. Han argumenterte for at LR ville utgjøre to forskjellige grupperinger i Assemblée Nationale dersom de vant parlamentsvalget, men ville danne et flertall for å «sette Frankrike på rett kjøl».

Samme dag som det politiske komiteen kalte inn til et hastemøte, stengte Ciotti partikontorene nær den franske nasjonalforsamlingen. Han hevdet at det aldri hadde vært planlagt noe møte på hovedkontoret den ettermiddagen og begrunnet nedstengningen med ansattes sikkerhet etter å ha mottatt trusler. Genevard, som nå er en av de to overgangslederne av partiet, åpnet dørene til hovedkontoret med et ekstra nøkkelsett etter å ha kunngjort Ciottis eksklusjon.

Denne politiske omveltningen markerer en ny fase i det franske konservative partiet, som har vært preget av usikkerhet siden 2017. Partiet, som tidligere har ført presidenter som Nicolas Sarkozy og Jacques Chirac til makten, har funnet seg klemt mellom Macrons sentrumsparti og ytre høyreside. På tross av tidvis allianser med Macrons regjeringskoalisjon for å få vedtatt nøkkellover, har partiet også truet med mistillitsforslag i et forsøk på å bevare en uavhengig politisk kurs.

«Kronprinsen av fransk høyre» tar ungdommen med storm

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt