18. oktober, 2024

USAs dilemma i støtten til Israel mot ICC

Share

Med anklager om krigsforbrytelser hengende over israelske ledere, diskuterer Oona A. Hathaway i Foreign Affairs hvordan USA best kan støtte Israel uten å svekke internasjonal rettferdighet.

Oona A. Hathaway, en professor ved Yale Law School, diskuterer i en nylig artikkel publisert i Foreign Affairs problematikken rundt USAs og Israels tilnærming til Den internasjonale straffedomstolen (ICC). Hathaway fremhever hvordan anklager mot ICC for å utføre politisk motiverte etterforskninger ikke bare underminerer domstolens legitimitet, men også svekker USA og Israels stilling på den globale arenaen.

I artikkelen peker Hathaway på de alvorlige anklagene som ICC har rettet mot både israelske og Hamas-ledere for påståtte krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten. Dette inkluderer anklager mot Israels statsminister Benjamin Netanyahu og forsvarsminister Yoav Gallant for å ha brukt sult som våpen og for å nekte nødhjelp til sivilbefolkningen i Gaza.

Les også: Netanyahu fastholder at Gaza-operasjoner fortsetter uavhengig av ICC

Motstanden fra USA og Israel mot ICCs handlinger reflekterer en dypere motvilje mot internasjonal jurisdiksjon og rettspraksis. Hathaway kritiserer den amerikanske administrasjonens trusler om sanksjoner mot ICC og dens ansatte, og argumenterer for at dette sender et klart signal om at USA kun støtter internasjonal rettferdighet når det passer landets politiske interesser. Hun advarer om at slik praksis kan føre til at USA isolerer seg internasjonalt og underminerer sin egen autoritet i å fremme rettsstatsprinsipper og menneskerettigheter globalt.

I stedet for å angripe ICC, foreslår Hathaway at USA bør oppfordre Israel til å gjennomføre en troverdig og uavhengig etterforskning av sine egne handlinger i Gaza. Dette ville ikke bare styrke Israels og USAs posisjon som forkjempere for rettsstaten, men også gi et solid grunnlag for å avvise ICCs nåværende sak mot israelske ledere.

Ved å fremheve behovet for en slik tilnærming, påpeker Hathaway at dette er den eneste sikre måten å håndtere anklagene på, samtidig som det tillater rettferdige prosedyrer mot Hamas-ledere å fortsette. Dette ville være et vitnesbyrd om et ekte engasjement for rettsstaten, i stedet for kortsiktig politisk vinning. Hathaway understreker at det å stå opp for prinsippene om internasjonal rettferdighet og menneskerettigheter er avgjørende for å opprettholde en regelbasert internasjonal orden.

Islamisme-ekspert: Hamas vil ikke ha fred og må bekjempes 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt