18. oktober, 2024

Tekniske utfordringer forlenger ventetiden for Kinas romteleskop

Share

Et viktig element i Kinas romfartsambisjoner, Xuntian-teleskopet, får nå en forsinket debut. Asias stolthet i rommet, må vente enda lenger før det kan lanseres.

Kinas ambisiøse romteleskop, Xuntian, som også er kjent som det kinesiske romstasjonsteleskopet (CSST), står overfor ytterligere forsinkelser og vil sannsynligvis ikke bli lansert før sent i 2026. Dette markerer en treårs forsinkelse fra den opprinnelig planlagte lanseringsdatoen sent i 2023, rapportert av statseide medier.

Den nye tidslinjen ble avslørt gjennom presentasjonslysbilder lekket fra CSSTs vitenskapskonferanse i Hangzhou, og om de bekreftes av China Manned Space Agency, vil det være et sjeldent tilbakeslag for et land som vanligvis har holdt sine romfartsoppdrag på sporet, skriver South China Morning Post.

Teleskopet, som har en diameter på 2 meter, vil være det største og mest komplekse vitenskapelige anlegget Kina har bygget i rommet. Xuntian vil ha et synsfelt som er over 300 ganger større enn Hubble-romteleskopet, og vil bli utstyrt med fem instrumenter som alle er utviklet innenlands, inkludert et hovedinstrument med et 2,6-gigapiksel kamera.

Les også: Stjernekrig på ekte: Frankrike leder veien i Europas største romkrigsøvelse

En interessant fordel med Xuntian, i motsetning til NASAs planlagte Nancy Grace Roman-romteleskop, er at det vil koorbitere med Tiangong-romstasjonen. Dette vil tillate astronauter å enkelt utføre reparasjoner eller oppgraderinger, en funksjonalitet som ikke er mulig med teleskoper som opererer fra Lagrange-punkt 2, slik som James Webb-romteleskopet.

Astrofysiker Quentin Parker fra University of Hong Kong påpekte at selv om de nye forsinkelsene reduserer Kinas ledetid for vitenskapelig suksess mot amerikanerne, er Xuntian og Roman designet for å arbeide i ulike bølgelengdebånd med noe overlapp, og er dermed komplementære i deres vitenskapelige oppdrag.

Den forventede forsinkelsen kan være begrunnet i tekniske og praktiske årsaker, for som Parker sa,«etter alt, kommer du ikke til å risikere å sette opp noe som kan feile eller ikke fungere så godt». Xuntian er en del av Kinas planer for en romstasjon godkjent av den kinesiske regjeringen i 2013, og er ment å bistå det kinesiske astronomisamfunnet i et bredt spekter av forskning fra kosmologi til eksoplaneter og sorte hull.

Det nye romkappløpet: Kina setter opp tempoet mens USA sliter med å holde trinn

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt