20. september, 2024

Fra valg til utfordring: Er Indias demokrati i fare?

Share

Er Indias generelle valg et skjebnesvangert steg mot autokrati? Eksperter uttrykker alvorlig bekymring for retningen landet tar.

I det pågående generelle valget i India er det kraftig et oppgjør mellom det regjerende Bharatiya Janata Party (BJP) og den indiske nasjonale utviklings- og inkluderingsalliansen (INDIA), en omfattende koalisjon av mer enn to dusin opposisjonspartier. Som den tredje fasen av dette syvfasede valget tar til, ser det ut til at BJP – ledet av den svært populære statsministeren Narendra Modi – er på vei mot en komfortabel seier, skriver Project Syndicate.

Gaurav Dalmia, styreleder i Dalmia Group Holdings, mener årsaken til BJPs forventede suksess ikke ligger i partiets eksplisitt hindunasjonalistiske agenda. Utover å være ledet av «den mest karismatiske indiske statsministeren i nyere tid,» har BJP bygget opp sin organisatoriske styrke, fremmet meritokrati innenfor sine rekker, utvidet sin velgerbase og levert konkrete fordeler til de fattige.

Ashoka Mody fra Princeton hevder imidlertid at BJP-regjeringen nesten sikkert overdriver fremgangen de har gjort i å redusere fattigdom, ved å bruke forbruksdata som «ser ut til å ha blitt valgt for å samsvare med [deres] foretrukne narrativ.» I virkeligheten «forblir fattigdommen dypt rotfestet i India, og den bredere nøden ser ut til å ha økt ettersom inflasjonen tærer på inntektene til de fattige.»

Les også: Fra yoga og Bollywood til verdens hjelper: Indias unike vei til global innflytelse

Det er også «god grunn til å tro» at offisielle tall undervurderer arbeidsledighetsraten,» påpeker Shashi Tharoor, en representant for opposisjonspartiet Indian National Congress. Han mener at «publikum har fått nok av BJPs brutte løfter,» inkludert løftet om å skape jobber, og kan vel komme til å omfavne opposisjonen i det pågående valget.

Likevel er oddsen stablet mot opposisjonen – og mot det indiske demokratiet. Uavhengig av BJP-regjeringens faktiske prestasjoner, antyder Pranab Bardhan fra University of California, Berkeley, at en kombinasjon av «slu politiske taktikker og kraftige falske narrativer» sannsynligvis vil være nok til å gi partiet en «lett seier.» «Med det vil erosjonen av det indiske demokratiet nesten sikkert akselerere,» advarer han.

Som Debasish Roy Chowdhury påpeker, er denne prosessen allerede gått veldig langt. «Modis regjering har brukt ett tiår på å erodere borgerlige friheter og minoritetsrettigheter, kvele dissens, undergrave demokratiske institusjoner og bygge en personkult.» Som et resultat er «India ikke lenger det modellfrie markedsdemokratiet som vestlige i årevis forestilte seg, oppmuntret og fremmet,» sier han og påstår: «Faktisk har valget som nå pågår alle kjennetegnene til et despotisk valg.»

India i fokus: Strategisk navigasjon gjennom skiftende geopolitiske farvann 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt